5 Ιουλ 2021

Όταν λέμε λάδι για υγιεινή διατροφή εννοούμε Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο


'Οταν θέλετε στο τραπέζι της οικογένειά σας να βάλετε ελαιόλαδο για ΥΓΙΕΙΝΗ διατροφή, τότε θα πρέπει η ετικέτα να αναγράφει ευδιάκριτα και με κεφαλαία γράμματα : ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, και τίποτα άλλο !!!


Μόνο στο Εξαιρετικό Παρθένο δεν επιτρέπεται ΚΑΜΙΑ επέμβαση διόρθωσης 
και είναι το φυσικό προϊόν του καρπού της ελιάς, που παράγεται μόνο με έκθλιψη, σε συγκεκριμένη χαμηλή θερμοκρασία για την προστασία των πολύτιμων συστατικών του.


Για όσους δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει "εξευγενισμένο", είναι λάδια κατώτερης ποιότητας μη βρώσιμα, από τα υπολείμματα του κάθε ελαιοτριβείου της Μεσογείου, που με διάφορες μεθόδους γίνονται βρώσιμα, αναμειγνύονται με ποσότητα παρθένου ελαιόλαδου και τελικά αυτό το μείγμα πωλείται στα ράφια των σούπερ μάρκετ και ονομάζεται ελαιόλαδο.

Ο Εξευγενισμός ( ή ραφινάρισμα), μπορεί να πραγματοποιηθεί με φυσικές ή χημικές μεθόδους, έτσι και μόνο οι λιπαρές αυτές ουσίες αποκτούν χαρακτηριστικά και γεύση παρόμοια με του καθαρού λαδιού. 
Εάν τώρα στα λιπαρά υπολείμματα εκτός από τα ελεύθερα λιπαρά οξέα, υπάρχουν και ακαθαρσίες (ρητινώδεις ουσίες, πρωτεΐνες ή υπολείμματα φυτικών ιστών) για τον εξευγενισμό απαιτείται μετάγγιση, πλύσιμο, διύλιση και αφαίρεση με διαλύτες και διαδοχικές διηθήσεις της ελαιώδους διάλυσης με επανάκτηση του διαλύτη !