11 Μαΐ 2021

Μειωμένη ελαιοπαραγωγή σε Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και Ελλάδα, λόγω του παγετού τον Απρίλιο σύμφωνα με το oliveoiltimes

 

Ο ασυνήθιστα κρύος καιρός του Απριλίου έβλαψε σοβαρά τη διαδικασία άνθισης στις ελιές σε Γαλλία, Ισπανία, Ελλάδα και Ιταλία

Το ξαφνικό κρύο καιρικό φαινόμενο του περασμένου Απριλίου, που επεκτάθηκε από τη Γαλλία μέχρι την Ελλάδα, έχει καταστρέψει μια σειρά καλλιεργειών σε κρίσιμες στιγμές της ανάπτυξής τους, συμπεριλαμβανομένων των ελαιόδεντρων.

Αλλά και οι πολικές θερμοκρασίες της χιονοθύελας του Ιανουαρίου στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ισπανίας, προκάλεσε ζημιές στα ελαιόδενδρα που θα χρειαστούν μερικά χρόνια για να επανέλθουν σε φυσιολογική και παραγωγική λειτουργία. Η ζημιά στην Ισπανία εκτιμήθηκε με απώλεια στην παραγωγή του 40%.

Οι θερμοκρασίες που επικράτησαν για αρκετό χρονικό διάστημα τον Απρίλιο του επιπέδου των -5 βαθμών κελσίου και κάτω, φαίνεται να επηρέασαν σοβαρά τις καλλιέργειες σε πολλές περιοχές στις χώρες της βόρειας Μεσογείου.

Το σοβαρότερο όμως πρόβλημα καταγράφεται σε μεγάλες εκτάσεις στις ελαιοκαλλιέργειες, οι οποίες βρισκόταν στα πρώτα στάδια της άνθησης.

Η συνολική ζημιά, σύμφωνα με το oliveoiltimes, αναμένεται να καταγραφεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, μετά την ολοκλήρωση της φάσης της ανθοφορίας.