22 Δεκ 2018

Τα «παιχνίδια» των Ισπανών με τη φετινή παραγωγή ελαιολάδου




Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΦΕΤΟΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ . . ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ !

Ως γνωστόν τα τελευταία χρόνια οι Ισπανικές εταιρίες διακίνησης ελαιολάδου έχουν μπει δυναμικά στην παγκόσμια αγορά και σταδιακά παγιώνουν την επικράτησή τους έναντι των Ιταλών.

Αυτό φυσικά δεν είναι τόσο εύκολο, με τα "παιχνίδια" και τις φήμες στην χονδρική αγορά να δίνουν και να παίρνουν όσον αφορά τις τιμές, την ποιότητα και τις ποσότητες για την αναμενόμενη παραγωγή. 

Έτσι φαίνεται να γίνεται και φέτος.

Υπάρχουν λοιπόν πληροφορίες, που ευνοούν την μεταπράτηση στην εμπορία και "προωθούνται" σκόπιμα, για τεράστια αύξηση της φετινής παραγωγής στην Ισπανία, με αποτέλεσμα η ανοδική τιμή παραγωγού του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ελλάδα, που είχε φτάσει στα 3,30 € περί τα μέσα Δεκεμβρίου, να παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες μια κάμψη.

Η πραγματικότητα όμως στην ισπανική παραγωγή ελαιολάδου φαίνεται να είναι διαφορετική.

Διαβάζοντας κάποιος με προσοχή σχετικές δημοσιεύσεις σε διεθνή ΜΜΕ, διαπιστώνει ότι στις πρώτες παραγράφους δημιουργείται η εντύπωση μιας «εξωφρενικής» αύξησης της φετινής ισπανικής παραγωγής της τάξεως του 39,9 έως και 70 % σε σχέση με πέρυσι, λόγω ευνοϊκών φετινών καιρικών συνθηκών.

Συνεχίζοντας την ανάγνωση διαπιστώνεται ότι αυτή η αύξηση συμβαίνει σε συγκεκριμένες μόνο περιοχές, που πέρυσι είχαν πολύ χαμηλή παραγωγή και λογικά αναμενόταν φέτος αύξηση παραγωγής!!!
Ταυτόχρονα μπορεί κάποιος να διαβάσει στις τελευταίες σειρές ότι σε ανάλογες ελαιοπαραγωγές περιοχές της χώρας, που πέρυσι είχαν πολύ υψηλή παραγωγή, αναφέρεται αντίστοιχη μείωση παραγωγής της τάξεως του 50% !

Με λίγα λόγια, η συνολική Ισπανική παραγωγή ελαιολάδου για φέτος αναμένεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ίσως με μια ελαφριά μείωση (!!!) αφού η ποσόστωση είναι αρνητική σε σχέση με τα υψηλά περυσινά μεγέθη παραγωγής!