29 Νοε 2018

Αφιέρωμα στο μαθητικό κίνημα για την απελευθέρωση της Κύπρου τις δεκαετίες '50 - '60




Η ΚΥΠΡΟΣ ΔΙΔΑΣΚΕΙ - Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ

Σημαντικό ήταν το αποτέλεσμα των συνεχών αγώνων της Μέσης Εκπαίδευσης στην Κύπρο κατά την περίοδο της Αγγλικής κατοχής, καθώς και ο ρόλος που διαδραμάτισαν, μέσα στο αποικιακό πλαίσιο, τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι οργανώσεις τους, ο μαθητικός κόσμος, αλλά και άλλοι σημαίνοντες συντελεστές, όπως η Εκκλησία της Κύπρου και οι κατά τόπους σχολικές εφορείες.


"Ετσι, μεταξύ άλλων, συγκρούσεις με την αστυνομία είχαμε μετά τη συγκέντρωση στις 21/6/1950 στο Στάδιο, στο συλλαλητήριο της σπουδάζουσας νεολαίας στις 22/11/1951, στις μεγάλες διαδηλώσεις του 1954 (Μάρτης, Αύγουστος, Δεκέμβρης)
(Ριζοσπάστης 25 Ιουλ 2010)

"0 αγώνας ενάντια στην αποικιοκρατία υπήρξε δύσκολος. Αναπτύχθηκε τόσο στο στρατιωτικό όσο και στον πολιτικό τομέα. Σε αυτόν πήρε μέρος δυναμικά η μαθητική νεολαία με την Α. Ν.Ε. (Άλκιμος Νεολαία Ε.Ο.Κ.Α.). Κάτω από την ηγεσία του αρχιεπισκόπου Μακάριου και του στρατηγού Γεώργιου Γρίβα - Διγενή."
(el.wikipedia.org)


"Έτσι, την άνοιξη του 1956 διακόπτουν τη λειτουργία τους τα περισσότερα δημοτικά σχολεία του νησιού, αναρτώνται σε αυτά ελληνικές σημαίες. Τον Δεκέμβριο του 1955 οι Άγγλοι κλείνουν το Λανίτειο Γυμνάσιο Λεμεσού και το Εμπορικό Λύκειο Λάρνακας. Τον Ιανουάριο γίνονται σοβαρές συγκρούσεις στην πλατεία της Αρχιεπισκοπής στη Λευκωσία μεταξύ των μαθητών του Παγκυπρίου Γυμνασίου και δυνάμεων ασφαλείας."
(«Η μαθητιώσα νεολαία πρωτοπόρος στον Κυπριακό αγώνα του 1955-59» της κύπριας φιλολόγου Δανάης Γεωργιάδου)