1 Νοε 2018

Άστεγοι παντού πλέον οι πρώην Έλληνες νοικοκυρέοι




ΣΕ ΠΑΓΚΑΚΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΣΤΕΓΟΙ

Δυστυχώς τείνει να γίνει συνήθεια πια η εικόνα των αστέγων σε κάθε πλατεία στις πόλεις μας.

Δυο σακούλες τα υπάρχοντά τους, μια κουβέρτα και μερικά χαρτόνια για στρώμα.

Η δυστυχία της σύγχρονης ελληνικής αθλιότητας, που δημιούργησε το πρόσφατο κατεστημένο, σε μια εικόνα που την προσπερνά πλέον η κοινωνία χωρίς ενδιαφέρον . . .


Η αντιπαράθεση στην οποία έχουν έρθει κυβέρνηση και τράπεζες μπροστά στην προοπτική παράτασης του νόμου Κατσέλη γίνεται συνεχώς εντονότερη.

Η κυβέρνηση έχει ισχυρό πολιτικό κίνητρο να παρατείνει τον νόμο που παρέχει προστασία στην πρώτη κατοικία, αναφέρουν πηγές του τραπεζικού κλάδου που θεωρούν «δεδομένη» την παράταση –τουλάχιστον κατά ένα έτος.

Οι διοικήσεις των τραπεζών επιμένουν ότι ο νόμος Κατσέλη είναι ένας καταστροφικός νόμος, που αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ηθικού κινδύνου (moral hazard), αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος συστημικής τράπεζας.

Το μήνυμα που περνά ο νόμος Κατσέλη είναι αντίθετο με αυτό που θέλουμε –να τηρούνται οι κανόνες-- προσθέτει, ξεχνώντας φυσικά την απόλυτη ασυδοσία την εποχή των αθρόων δανεισμών στους ανυποψίαστους πολίτες.

Η αλήθεια είναι πως τα σχέδια της κυβέρνησης για παράταση της ασυλίας της πρώτης κατοικίας «χαλάει» τα σχέδια των τραπεζών που αδημονούσαν για την εκπνοή του καθεστώτος προστασίας.