27 Αυγ 2018

Προσοχή στη χρήση φυτοφαρμάκων στην ελιά συνιστά το «κτήμα πολυχρονάκη»


Ένας από τους ελαιώνες του κτήματος
με φόντο το Ψηλορείτη !



«Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΗΜΗΣ ΤΟΥ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΥ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ Η ΝΤΟΠΙΑ ΚΡΗΤΙΚΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΨΙΛΟΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ»



Γράφει ο Γ. Φωτόπουλος

Έχοντας μπει πλέον στην φάση της πλήρης ωρίμανσης του ελαιοκάρπου της ντόπιας ψιλολιάς (της κρητικής ψιλολιάς) και στο στάδιο της ελαιοποίησης, το στάδιο δηλαδή που ο καρπός "γεμίζει" λάδι κάναμε μια σύντομη επίσκεψη στο Κτήμα Πολυχρονάκη στον κάμπο της Μεσαράς.

Μεταξύ πολλών ενδιαφερόντων που μας είπαν, μας τόνισαν το σοβαρό θέμα των υπολειμμάτων ξένων ουσιών που μπορούν να μεταφερθούν στο ελαιόλαδο, κυρίως από αλόγιστη και ασυνείδητη καμιά φορά χρήση φυτοφαρμάκων.

Τη δυνατότητα εύκολου εντοπισμού τους μέσω γρήγορων αναλύσεων που εφαρμόζονται πια ευρύτατα αλλά και την υποχρέωση πλέον του ελαιουργού να κρατάει δείγμα από κάθε άλεση ελαιοκάρπου ξεχωριστά, για να εντοπίζεται ο υπεύθυνος παραγωγός !

Ακόμα και για το χύμα ελαιόλαδο (παρθένο και έξτρα παρθένο) που διακινείται σε βυτίο απαιτούνται πλέον χημικές και οργανοληπτικες αναλύσεις.

 Βάση αυτών των αναλύσεων δίδεται πλέον η τιμή !

Μας τόνισαν ότι, αργά αλλά σταθερά αλλάζει η μέθοδος κατηγοριοποίησης του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου και στο προσκήνιο πλέον μπαίνει η περιεκτικότητα του σε οργανοληπτικά συστατικά και κυρίως στις μοναδικές του πολυφαινόλες για τις οποίες έχει γίνει γνωστό το ντόπιο ελαιόλαδο στην κατηγορία της υγιεινής διατροφής.

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι ένας «ζωντανός» οργανισμός και χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα σε όλες τις φάσεις παραγωγής και διακίνησης, ώστε να μην υποβαθμιστεί η ποιότητά του. 
Η αποθήκευση λοιπόν πρέπει να γίνεται σε άριστες συνθήκες καθαριότητας και θερμοκρασιών και παράλληλα να υπάρχει και πλήρωση αζώτου.