28 Ιουλ 2018

Καταστροφική δακοπροσβολή στους ελαιώνες της Κρήτης




ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΔΑΚΟΥ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΣΧΕΔΟΝ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ,  ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΙΟΥΛΙΟΥ

ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΜΕΓΙΣΤΗ ΥΓΡΑΣΙΑ 90% ΚΑΙ ΕΥΡΟΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΑΠΟ 20 ΕΩΣ ΛΙΓΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 30 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ


Κρίσιμη η περίοδος που διανύουμε τις τελευταίες μέρες του Ιουλίου για τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης, αφού όσα ελαιόδενδρα έχουν καταφέρει να «δέσουν» καρπό την πραγματικά μη ευνοϊκή περίοδο για την γονιμοποίησης της ελιάς την άνοιξη, αντιμετωπίζουν τώρα τον μεγαλύτερο κίνδυνο της ελιάς τον δάκο, που καταγράφει υπερβολικά μεγάλους πληθυσμούς.

Καθώς φαίνεται εκ του αποτελέσματος οι πρόσφατοι δολωματικοί ψεκασμοί που έγιναν από εργολάβους της περιφέρειας δεν κατάφεραν να αναχαιτίσουν την απειλή και διαπιστώνονται πλέον εκτεταμένες προσβολές από υπερβολικό πληθυσμό εντόμων του δάκου σε όλες σχεδόν τις περιοχές.

Δυστυχώς, τα αποτελέσματα των προσβολών θα τα διαπιστώσουν οι ελαιοπαραγωγοί τους επόμενους μήνες, όπου θα γίνει και η πρώτη εκτίμηση των ζημιών στον ελαιόκαρπο, που έγινε την περίοδο αυτή κατά την οποία το δένδρο αρχίζει την ελαιοποίηση!

ΤΙΜΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Όσον αφορά την τιμή του ελαιολάδου τώρα, στο μεγαλύτερο κομμάτι της Κρήτης, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, η τιμή αυξήθηκε και ανήλθε πλέον στα 3,10 ευρώ.

Στη Σητεία, η τιμή διατηρείται σταθερά στα 3,20 ευρώ/κιλό. Σταθερή παραμένει η τιμή στη Μεσσηνία στα 3,10 ευρώ. 


Ωστόσο, κρίσιμο συνεχίζει να είναι το ερώτημα για το τι θα συμβεί στα τέλη Αυγούστου, μια περίοδο καθοριστική για το εμπόριο του ελαιολάδου, μια και θα αρχίσει να υπάρχει έντονο πλέον το ενδιαφέρον των Ιταλών για το ελληνικό ελαιόλαδο.