21 Ιουλ 2017

Σε αναμονή πολιτικό κίνημα σωτηρίας . . . ;




Η δημιουργία πολιτικού κινήματος είχε συζητηθεί σχεδόν αμέσως μόλις προέκυψε η κρίση στη χώρα.

Το εγχείρημα του Συνδέσμου Εθνικής Ενότητας (στα πλαίσια του κινήματος στο Γουδί το1909, που έφερε τον Ελευθέριο Βενιζέλο στην εξουσία) δεν είχε την επιτυχία που υπολόγιζαν οι εμπνευστές του.

Όσο όμως η κατάσταση στη χώρα επιδεινώνεται τα σενάρια εξυφαίνονται και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, χωρίς να ΄χουν ερωτηθεί, τοποθετούνται δυο γνωστοί στρατηγοί, αποδεδειγμένα δημοκράτες, αγαπητοί στον κόσμο και δοκιμασμένοι στα δύσκολα:


Ο “συνήθης ύποπτος” Στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος, το όνομα του οποίου έχει “παίξει” σχεδόν σ΄ όλα τα κομματικά επιτελεία και ο πιο “φρέσκος” σε τέτοια σενάρια Χρίστος Μανωλάς
.

Ουδείς
 από τους δύο έχει δείξει ενδιαφέρον.

Μπορεί να είναι και οι δύο πολιτικοποιημένοι, αλλά εμπλοκή με κόμμα παλαιό ή νέο δεν υπάρχει στον ορίζοντα.

Σε πολύ πρόσφατη συνέντευξή του 
στο Alpha Radio 88,6, ο Φράγκος αναφέρθηκε στην αδικαιολόγητη καθυστέρηση οριοθέτησης ΑΟΖ.
Έδωσε τα εύσημα στην πολιτική που ακολούθησε η Κύπρος τα τελευταία χρόνια στον τομέα αυτό, ενώ την προτείνει ως παράδειγμα για τα ελληνικά δεδομένα.


«Μακάρι να υπήρχε διαφορετική στάση από τους Τούρκους για να μην έχουμε αυτά τα παρατράγουδα με την Τουρκία που έχει αποθρασυνθεί πλήρως.

Οι δικές μας πολιτικές ηγεσίες κατ ́ επανάληψη διέψευσαν τις προσδοκίες του Ελληνικού λαού και τον αφήνουν σήμερα να σέρνεται στην κακοδαιμονία και την ανέχεια από την δική τους ανεπάρκεια.


Όταν ένα μισό κράτος, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, έφτασε εδώ που έφτασε , και το λέω μισό γιατί το 38% του βόρειου τμήματος διακατέχεται από το 1974 και αυτό είναι υπαιτιότητα ενός ανόητου, όπως ήταν ο Ιωαννίδης.

Και τον χαρακτηρίζω ανόητο, γιατί το να αγαπάς την πατρίδα σου αλλά να μη ξέρεις να την στηρίζεις και να τη ρίχνεις σε περιπέτειες και κινδύνους, είναι χειρότερο από έναν άπατρι. Τα λέω αυτά για να ξεκαθαρίσω την θέση μου ως στρατιωτικός.
»


Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε δηλαδή;

«Θα μπορούσαμε να συνεννοηθούμε με τα γειτονικά κράτη, να κάνουμε την δική μας ΑΟΖ, να φέρουμε μεγάλες εταιρίες , όπως οι Κύπριοι, οι οποίοι έχουν μοιράσει όλα τα οικόπεδα όχι μόνο στη Total, Mobil, αλλά ακόμα και σε Ισραηλίτικη εταιρία.

Κάτι ανάλογο θα έπρεπε να γίνει σε μας και να μην καθόμαστε να συζητάμε για 6 ή 12 ναυτικά μίλια. Ο αείμνηστος Τάσος Παπαδόπουλος συνέχισε το έργο του Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος ήταν και σε άλλο χώρο.

Ο Χριστόφιας που δεν είχε και την καλύτερη συνέχεια, έκανε την ίδια πολιτική και έτσι ο ένας τακτοποίησε την οικονομική ζώνη με την Αίγυπτο, ο άλλος με το Ισραήλ και ο τελευταίος με τον Λίβανο.

Δηλαδή, εμείς αυτή την στιγμή θα έπρεπε να ντρεπόμαστε ως κράτος και ως πολιτικοί ή ως πολιτική, γιατί δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με την Ιταλία, με την Αίγυπτο, με την τότε Λιβύη, για να φτιάξουμε την δική μας ΑΟΖ.

Ακόμα και για τα χωρικά ύδατα η Ελλάδα έχει 6 ναυτικά μίλια πλην τριών κρατών, όπως η Βενεζουέλα και η Τουρκία που δεν προσυπογράφουν τα 12 ναυτικά μίλια.

Η Τουρκία έχει 12 ναυτικά μίλια στην Μαύρη Θάλασσα, στην Μεσόγειο 12 και στο Αιγαίο λέει πως αν τολμήσουμε να τα ανοίξουμε, θα έχουμε casus belli, που σημαίνει αιτία πολέμου.

Καθόμαστε και τους πατρονάρουμε για να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ μας απειλούν με πόλεμο. Το γεγονός ότι νοτίως της Κρήτης δραστηριοποιούνται η Total και η Eni μαζί με τους Γάλλους δείχνει πως η ελληνική κυβέρνηση κινείται προς αυτή την κατεύθυνση;

Έστω και αργά, για να μην είμαστε αρνητικοί σ ́ αυτό το θέμα είμαστε μπροστά, αλλά η Κύπρος είναι 1000 βήματα μπροστά. Δεν χρειάζεται φοβικό σύνδρομο, αν μπορείς να κάνεις σωστά τη δουλειά σου.
»


Επειδή μιλήσατε για φοβικό σύνδρομο, νομίζω πως αυτό έχει επηρεάσει και τον πολιτικό κόσμο και τους πολίτες στην χώρα μας

«Η καρέκλα είναι γλυκεία και όσοι την σκέφτονται θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους τον ελληνικό λαό που τον εκπροσωπούνε και να μην τον αφήνουν να σέρνεται για 300 δισεκ., όταν οι δικοί μας υδρογονάνθρακες αξίζουν 4 τρισεκατομμύρια. Να σκέφτονται όσοι ολιγωρούν ότι αφήνουν τον κόσμο άνεργο και χωρίς εισοδήματα.»

Αυτή την περίοδο υπάρχει κίνδυνος για θερμό επεισόδιο;

«Μπορεί να το κάνει η Τουρκία, επειδή αυτή έχει την λογική του αρπακτικού. Όμως δεν είμαστε μόνοι σ ́ αυτόν τον κόσμο. Είναι αυτοί που διοικούν τα πάντα σ ́ αυτόν τον κόσμο. Ένα ηλεκτρονικό πόλεμο τους κάνανε και τελειώσανε όλα. Θα πρέπει να έχουν και αλλού πλάτη.»

Αυτή την περίοδο έχει συμμάχους η Άγκυρα;

«Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Πάντα πρέπει να στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις. Η λογική ότι μπήκαμε στην Ε.Ε για να έχουμε εξασφαλισμένα τα σύνορα, είναι το μεγαλύτερο λάθος που έχει γίνει.
Έτσι φτάσαμε να μην υπάρχουν στρατιώτες στα στρατόπεδα. Και με την λειψανδρία που έχουμε και με τα παλληκάρια που μας φύγανε έξω. 
Έχω πρόγραμμα και έχω να προτείνω συγκεκριμένα πράγματα και ουσιαστικές λύσεις για να επανέλθουμε ως χώρα.»

Σας εκφράζει κάτι στην πολιτική σκηνή αυτή την περίοδο;

«Το έχω πει από την αρχή. 

Σ ́ αυτούς που αγαπάνε την Πατρίδα θα είμαι αρωγός τους και βοηθός τους. 
Αν αυτές θεωρούνται πολιτικές φιλοδοξίες, τότε είναι υποχρέωση του κάθε Έλληνα να πολιτευτεί.

Δεν αντέχω άλλο τους πατριδοκάπηλους.

Δεν με εκφράζει απολύτως τίποτα στην υπάρχουσα πολιτική σκηνή.

Όταν θα δω να σκύβουν πάνω στον Έλληνα που υποφέρει οικονομικά γιατί δεν μπορεί να κάνει οικογένεια, γιατί δεν διασφαλίζεται η υγεία του και δεν μένουν στις υποσχέσεις, τότε θα είμαι μαζί τους.»

πηγή: fimes.gr