3 Μαρ 2016

Δραματική Ερημοποίηση της ανατολικής Μεσογείου !


Οι καφέ σκιές δείχνουν την ραγδαία μείωση νερού
στην περιοχή

Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΞΗΡΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 900 ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Νέες μελέτες της ΝΑΣΑ διαπίστωσαν μια δραματική κλιματική αλλαγή και ξηρασία, που συμβαίνει στην περιοχή της Μεσογείου και κυρίως στο ανατολικό τμήμα της

Η κλιματική ερημοποίηση άρχισε να γίνεται ιδιαίτερα αισθητή από το 1998 και μετά κυρίως στην περιοχή του Λεβάντε, μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ, Ιορδανίας, Λιβάνου, Παλαιστίνης, Συρίας και Τουρκίας και δείχνει να είναι η χειρότερη των τελευταίων εννέα αιώνων !


Οι επιστήμονες μπόρεσαν να «διαβάσουν» τις κλιματικές συνθήκες που υπήρξαν και τις μεταβολές που συνέβησαν σε βάθος μιας χιλιετίας, μελετώντας τους δακτυλίους στους κορμούς των δένδρων. 

Οι λεπτοί δακτύλιοι δηλώνουν περιόδους ξηρασίας ενώ οι παχύτεροι περιόδους όπου υπήρξε αφθονία νερού.

Η επιστημονική μελέτη βασίστηκε σε νέα μοντέλα ανάλυσης και προσομοίωσης με χρήση υπολογιστών, που τους έδωσε τη δυνατότητα να υπολογίσουν με ακρίβεια τις φυσικές κλιματικές διακυμάνσεις σε βάθος των αιώνων, αλλά και την επίδραση του ανθρωπογενούς φαινομένου του θερμοκηπίου στη σύγχρονη δραματική ερημοποίηση της περιοχής.

«Το μέγεθος και η σημασία της ανθρώπινης κλιματικής αλλαγής απαιτεί να κατανοήσουμε πραγματικά το πλήρες φάσμα της φυσικής μεταβολής του κλίματος», δήλωσε ο Μπεν Κουκ, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας στο Goddard Institute for Space Studies της NASA αλλά και στο Lamont Doherty Earth Observatory at Columbia University στη Νέα Υόρκη.

«Αν κοιτάξουμε τα πρόσφατα γεγονότα και αρχίσουμε να βλέπουμε ανωμαλίες που είναι εκτός του εύρους της φυσικής μεταβλητότητας, τότε μπορούμε να πούμε με κάποια βεβαιότητα ότι το συγκεκριμένο γεγονός ή η σειρά των γεγονότων που 
προκάλεσε την αλλαγή του κλίματος, είχε κάποιο είδος ανθρώπινης συμβολής», τόνισε ο Μπεν Κουκ .

Το καταγραφικό μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε ονομάζεται "Old World Drought Atlas".
Η δειγματοληψία των στοιχείων έγινε  από όλη τη Μεσόγειο (τη βόρεια Αφρική, την Ελλάδα, το Λίβανο, την Ιορδανία, τη Συρία, την Τουρκία, την Ισπανία, τη νότια Γαλλία και την Ιταλία)
Αυτά χρησιμοποιήθηκαν για να ανακατασκευαστούν τα πρότυπα της ξηρασίας γεωγραφικά και μέσα στο χρόνο κατά την τελευταία χιλιετία.

Τα αποτελέσματα έγιναν δεκτά για δημοσίευση στο Journal of Geophysical Research-Atmospheres, μια έκδοση της Αμερικάνικης Γεωφυσικής Ένωσης.

Μεταξύ των ετών 1100 και 2012, η ομάδα διαπίστωσε περιόδους ξηρασίας που αντιστοιχούν σε εκείνες που περιγράφονται σε διασωθέντα ιστορικά έγγραφα.

 Η πρόσφατη όμως περίοδο ξηρασίας στην Ανατολή Μεσόγειο, που παρατηρείται από το 1998, ξεχωρίζει ως η δραματικά ξηρότερη κατά 50% περίπου από την ξηρότερη περίοδο τα τελευταία 500 χρόνια, και 10 έως 20 τοις εκατό ξηρότερη από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 900 χρόνων !

Μπορείτε να διαβάσετε όλο το άρθρο ΕΔΩ