5 Απρ 2016

Στη μισή τιμή το ελαιόλαδο μέσα στα επόμενα 2 χρόνια !




ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΛΟΓΩ ΕΚΒΙΟΜΗΧΑΝΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Είναι γνωστό ότι η τιμή του ελαιολάδου ρυθμίζεται πλέον διεθνώς, αφού αποτελεί χρηματιστηριακό προϊόν και υπόκειται στους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης

Τα τελευταία χρόνια έχει ανατραπεί η σειρά των παραγωγών χωρών του προϊόντος με την Τυνησία, την Τουρκία και άλλες χώρες να μπαίνουν δυναμικά στο χώρο, παραγκωνίζοντας κυρίως την Ελλάδα αλλά και την Ιταλία.

Πρόσφατα δε τη θέση του προέδρου του Διεθνούς Οργανισμού Ελαιολάδου που εδρεύει στην Ισπανία κατέλαβε ο πρόεδρος του Τυνησιακού οργανισμού ελαιολάδου.

Και ενώ τώρα το όριο της τιμής των 3 € το λίτρο αποτελεί για τον Ευρωπαίο παραγωγό θέμα πραγματικά επιβίωσης, για τον παραγωγό των χωρών βόρειας Αφρικής και μέσης ανατολής αποτελεί πηγή πλούτου εξαιτίας κυρίως της νομισματικής διαφοράς αλλά και του χαμηλότερου κόστους παραγωγής, λόγω της μη ύπαρξης περιορισμού στη χρήση ακατάλληλων για τον καταναλωτή φυτοφαρμάκων.

Έτσι ιδιαίτερα οι βορειοαφρικανικές χώρες συνεχίζουν να αυξάνουν την παραγωγή τους και την εγκατάσταση νέων ελαιώνων κυρίως βιομηχανικού τύπου με χαμηλού μεγέθους δένδρα.


Από την άλλη, η πρόσφατη επαναδραστηριοποίηση των εδώ και χρόνια εγκαταλελειμμένων ελαιώνων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και κυρίως στην Κρήτη, αναμένεται να διπλασιάσει την παραγωγή από την επόμενη κιόλας χρονιά.
Οι ελαιώνες είχαν εγκαταλειφθεί από τους παραγωγούς αφού η τιμή παραγωγού στο ελαιόλαδο για αρκετά χρόνια κυμαινόταν στα απαγορευτικά επίπεδα των 2 με 2,50 €  το λίτρο που καθιστούσε την καλλιέργεια επιζήμια.

Δυστυχώς αυτά όλα θα πιέσουν προσεχώς την τιμή σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τις σημερινές συμφέρουσες τιμές.

Έτσι, επειδή η καλλιέργεια της ελιάς είναι χρονοβόρα όσον αφορά την απόδοση της, θα πρέπει οι καλλιεργητές να το ξανασκεφτούν διπλά, δεδομένου ότι τα έξοδα που καταβάλλουν τώρα μπορεί να μην τα πάρουν πίσω !