23 Ιαν 2016

Στο στόχαστρο αμερικανών η νοθεία του ιταλικού ελαιολάδου !




Η πιο δημοφιλής τηλεοπτική εκπομπή όλων των εποχών στις ΗΠΑ, έχει αρχίσει να «σκαλίζει» υποθέσεις νόθευσης του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ιταλία, καθώς και την εμπλοκή της μαφίας στον γεωργικό τομέα (agromafia)

Μ
ια σκανδαλοθηρική εκπομπή με μέσο όρο τηλεθέασης 12,2 εκατομμύρια θεατές, επικεντρώνει για πρώτη φορά την προσοχή της στο θέμα της ποιότητας και της αυθεντικότητας του ελαιολάδου !

Σε συνεργασία με το CBS News επιχειρούν να ξεσκεπάσουν την οργανωμένη κερδοσκοπία από την εκτεταμένη νοθεία του ελαιολάδου αρχίζοντας από την Ιταλία.

Ο ανταποκριτής του CBS News, Bill Whitaker, αναφέρει για την ειδικευμένη στο θέμα υπηρεσία των καραμπινιέρων ότι, «έχουν τα μέσα να εντοπίζουν άμεσα το νοθευμένο ελαιόλαδο αναγνωρίζοντας τις ουσίες πρόσμιξης».

Τον περασμένο μήνα 
στο Μπάρι, αποκαλύφθηκε μια τεράστια απάτη από την υπηρεσία κατά της Μαφίας (Forestry Corps and Anti-Mafia Directorate), η οποία ανακάλυψε 7.000 τόνους ελαιολάδου έτοιμο να πωληθεί ως «100% ιταλικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο», ενώ στην πραγματικότητα ήταν μείγματα ελαίων από χώρες μη μέλη της ΕΕ όπως η Συρία, η Τουρκία, το Μαρόκο και η Τυνησία !

Τα νοθευμένα ελαιόλαδα εξάγονται στην διεθνή αγορά και κυρίως στην αμερικανική ως «100% ιταλικά» και αποφέρουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κέρδη.

Τα κυκλώματα νοθείας εκμεταλλεύονται την φήμη των προϊόντων διατροφής «Made in Italy», τα οποία είναι και τα ακριβότερα σ' όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την αποκαλυπτική αμερικάνικη εκπομπή ’60 Minutes’.


πηγή:oliveoiltimes