11 Δεκ 2015

ΡΟΥΣΦΕΤΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ




Μοιράστηκαν τα νέα δικαιώματα για τη νέα ΚΑΠ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και παρουσιάστηκαν πάρα πολλά προβλήματα

Δίνω ένα χαρακτηριστικό παραδείγματα : 
ΝΕΟΣ δικαιούχος αγρότης με μεγάλη καλλιεργούμενη έκταση λαμβάνει 4.000 ευρώ. Παλαιότερος «αγρότης» με 60 φορές μικρότερη έκταση λαμβάνει 80.000 (ναι ογδόντα χιλιάδες ευρώ) !

Θα ήταν κανείς αφελής ώστε να µη χρεώσει ρουσφετολογική αντίληψη στον τρόπο µε τον οποίο µοιράζονται σήµερα οι επιδοτήσεις και να µην καταγράψει μια βαθιά πελατειακή αντίληψη στις αρχές βάσει των οποίων εκδόθηκαν τα προσωρινά, που µάλλον θα είναι και µόνιµα, δικαιώµατα.


Προϊόν διαχείρισης µιας στενής, στενότατης, οµάδας συµφερόντων που λύνει και δένει πάνω στον πόνο και την αγωνία των αγροτών, µοιράζει απλόχερα διευκολύνσεις σε βουλευτικά γραφεία και µπουλούκια αγροτοπατέρων, σβήνει και γράφει ανάλογα µε τα κελεύσµατα των κοµµαταρχών κάθε περιφέρειας και καταλήγει σε ένα συνολικό αποτέλεσµα, που ναι µεν δεν δείχνει καταστροφικό µε την πρώτη µατιά, στερεί ωστόσο κάθε αναπτυξιακή προοπτική και κάθε δυνατότητα µακροπρόθεσµου σχεδιασµού των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΗ. 

Μια µικρή αλλά κρίσιµη οµάδα διοικητικών στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ ευθυγραµµίζεται απολύτως µε τα κελεύσµατα των διαµορφωτών του λογισµικού, δηλαδή της σαθρής βάσης δεδοµένων που έχει οικοδοµηθεί άναρχα χρόνο µε το χρόνο και φυσικά µε το αζηµίωτο, δείχνει να έχει συγκροτηθεί εδώ και καιρό και ελέγχει µέχρι ένα βαθµό την κατάσταση, χωρίς όµως να είναι σε θέση να τη διαχειριστεί αποτελεσµατικά.

Έτσι, κάθε φορά που αναζητείται ο υπαίτιος, το µόνο που δεν φέρει ευθύνη είναι το… λογισμικό!
Δηλαδή το σύστηµα µηχανοργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ κάθε φορά που τα πράγµατα φθάνουν στο απροχώρητο, ο από µηχανής Θεός, δηλαδή αυτός που δίνει όπως - όπως και µε κάθε κόστος τη λύση, είναι πάλι… το λογισµικό (!), που διαµορφώνει κάποιες υποτυπώδεις δισκέτες για να πληρωθεί ο κόσµος, δηλαδή οι δικαιούχοι των ενισχύσεων αγρότες, έστω κι αν η σαθρή τεκµηρίωση επισείει τις περισσότερες φορές δυσβάστακτους κοινοτικούς καταλογισµούς και πολύ βαριά πρόστιμα.

Η δικτύωση των πατρόνων του λογισµικού και η διαπλοκή τους µε τους «επίλεκτους» του διοικητικού δυναµικού είναι τέτοια που κάθε φορά βρίσκεται τρόπος για να θολώνουν τα πράγµατα και να χάνεται η πραγµατική ευθύνη. 

ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΑΥΤΟ ; 
Αν κρίνουµε από την πορεία των πραγµάτων τα τελευταία χρόνια… στην απόλυτη κατάλυση κάθε έννοιας νομιμότητας και κατ’ επέκταση στην απόλυτη κυριαρχία των σκοτεινών δυνάµεων που κρύβονται επιµελώς πίσω από ένα σαθρό, παρωχηµένο, ξεχαρβαλωµένο και ακριβοπληρωµένο λογισµικό.

Ποιος θα είχε κέρδος από µια τέτοια υπόθεση; 

Μόνο οι ολίγοι που νέµονται συστηµατικά εδώ και χρόνια έναν χώρο που δεν τους ανήκει και έχουν µάθει καλά να κρύβονται πίσω από τις αδυναµίες της διαλυµένης, εκ των πραγµάτων, κρατικής µηχανής.

Η μόνη λύση είναι η πλήρη "εκκαθάριση" του οργανισμού αρχής γενομένης από την ηγεσία του.