13 Οκτ 2015

ΤΟ ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΜΕΙΩΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΖΑΧΑΡΟ




ΕΡΕΥΝΑ ΙΤΑΛΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΚΙ ΑΛΛΗ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ


ΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΜΕ ΠΡΟΣΜΕΙΞΗ ΠΟΣΟΤΗΤΩΝ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΠΟΥ ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΚΟΠΟ

Το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο (
Extra Virgin Olive Oil) διατηρεί χαμηλά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.


Ενώ η μεσογειακή διατροφή σε γενικές γραμμές είναι γνωστή για τα ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία της καρδιάς, όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί επίσης να είναι μια ιδανική δίαιτα και για την πρόληψη του διαβήτη.

Σε μια νέα μελέτη, Ιταλοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά από ένα γεύμα που περιλαμβάνει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, σε σύγκριση με ένα γεύμα χωρίς λάδι.

Επιπλέον, καταμετρήθηκαν χαμηλότερες ποσότητες της "κακής" χοληστερόλης LDL, καθώς και οξειδωμένη LDL χοληστερόλη.

Για τη μελέτη αυτή, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nutrition and Diabetes», οι ερευνητές επέλεξαν 25 άτομα.

Το πρώτο μέρος της μελέτης αφορούσε τη σύγκριση γευμάτων με ή χωρίς έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ενώ το δεύτερο μέρος, σύγκριση γευμάτων με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ή αραβοσιτέλαιο.

Λαμβανόταν πάντα δείγματα αίματος πριν από το γεύμα και δύο ώρες μετά το γεύμα.

Τα αποτελέσματα μετά από 30 ημέρες, έδειξαν ότι η προσθήκη έξτρα παρθένου ελαιολάδου είχε θετική επίδραση στη μείωση του επιπέδου γλυκόζης στο αίμα, καθώς και στα επίπεδα της LDL χοληστερόλης.

Επίσης τα άτομα που κατανάλωναν το γεύμα με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, παρουσίασαν σημαντικά μικρότερη αύξηση της γλυκόζης του αίματος, της χοληστερόλης LDL, αλλά και οξειδωμένη LDL, σε σύγκριση με τα άτομα που κατανάλωναν το γεύμα που περιελάμβανε καλαμποκέλαιο.

Οι ερευνητές είπαν ότι είναι η πρώτη μελέτη που αποδεικνύει ότι ένα γεύμα μεσογειακού τύπου, που περιέχει Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο, έχει ευεργετική επίδραση στο μεταγευματικό γλυκαιμικό προφίλ και στην ποσότητα λιπιδίων, με τη μείωση της γλυκόζης του αίματος και της 
"κακής" χοληστερόλης LDL αλλά και οξειδωμένη LDL.

Αναφέρουν επίσης ότι, η μελέτη ήταν αναγκαία για να δούμε αν το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, έχει μια τέτοια ευεργετική επίδραση σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ή δυσλιπιδαιμία.



πηγή:oliveoiltimes