21 Ιουλ 2015

Οι 10 σούπερ τροφές !


ΓΡΑΦΕΙ Η ΜΑΡΙΛΕΝΑ!


1. Πλιγούρι
Περιέχει υψηλή ποσότητα φυτικών ινών και πρωτεΐνης, είναι χαμηλό σε λιπαρά και γλυκαιμικό δείκτη και είναι πλούσιο σε κάλιο και σίδηρο.

2. Κρεμμύδια
Έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προλαμβάνουν τη χοληστερίνη και τον καρκίνο. Αποτρέπουν την καρδιαγγειακή νόσο μειώνοντας τον κίνδυνο των θρόμβων του αίματος. Επιπλέον προστατεύουν τον οργανισμό από ορισμένες λοιμώξεις και βελτιώνουν τη λειτουργία των πνευμόνων, πράγμα που βοηθά να εξαλειφθούν τα συμπτώματα του άσθματος.

3. Σκόρδο
Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κρεμμύδι και βοηθά στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος και των επιπέδων της χοληστερίνης. Έχει αποδειχτεί ένα ισχυρό αντιβιοτικό.

4. Μαϊντανός
Περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από τα πιο πολλά λαχανικά, περίπου 3 φορές υψηλότερη από τα πορτοκάλια, και 2 φορές περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι. Είναι μια καλή πηγή μαγκανίου, ασβεστίου και καλίου και περιέχει φλαβονοειδή που λειτουργούν σαν αντιοξειδωτικά. Πλούσιος σε βιταμίνη Α (γνωστή για την ευεργετική της επίδραση στην όραση), μειώνει τον κίνδυνο του διαβήτη και της αθηροσκλήρωσης. Όταν τρώγεται ωμός, καθαρίζει το αίμα και βοηθά στην αφαίρεση της πέτρας των νεφρών και της χολής. Ακόμη βοηθά στη θεραπεία μελανιών και μολύνσεων του αυτιού.

5. Μέντα
Αυτό το βότανο θεραπεύει τη δυσπεψία, τα αναπνευστικά προβλήματα, τον πονοκέφαλο, τη ναυτία και τον πυρετό. Βοηθάει στο στομάχι, στους πόνους και σπασμούς του εντέρου, καθώς και στον καθαρισμό της αναπνευστικής οδού, ενώ παράλληλα προστατεύει τα δόντια και τα ούλα από τα μικρόβια. Το αιθέριο έλαιο της μέντας περιέχει πολυάριθμα μέταλλα και θρεπτικά συστατικά, όπως μαγγάνιο, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο, χαλκό και φυλλικό οξύ, αλλά και ω-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνες Α και C.

6. Αγγούρια
Μειώνουν τον κίνδυνο του διαβήτη και της χοληστερίνης και ελέγχουν την πίεση του αίματος. Λόγω του ότι έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες, αποβάλλουν  τις τοξίνες του σώματος από το πεπτικό σύστημα, βοηθώντας στην πέψη. Έχουν συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου του καρκίνου του στήθους, του προστάτη, των ωοθηκών και της μήτρας. Τέλος είναι πλούσια σε βιταμίνες A, B1, B6, C, D, ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο.

7. Ντομάτες
Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και αποτελούν μία καλή πηγή βιταμινών  A, C, K.
Το λυκοπένιο που περιέχουν, κάνει το δέρμα λιγότερο ευαίσθητο στην ακτινοβολία UV  και βελτιώνει την οστική μάζα μειώνοντας την οστεοπόρωση. Επιπλέον το λυκοπένιο μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη, του τραχήλου της μήτρας, του στόματος, του φάρυγγα, του λάρυγγα, του οισοφάγου, του στομάχου, του παχέος εντέρου, του ορθού και των ωοθηκών. Περιλαμβάνουν επίσης αντιοξειδωτικά (Βιταμίνες A and C) που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες προκαλούν καταστροφή των κυττάρων και χρώμιο που βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος.

8. Χυμός Λεμονιού
Περιέχει σημαντικά συστατικά όπως βιταμίνες B και C, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και φώσφορο. Τα φλαβονοειδή του περιλαμβάνουν αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις λοιμώξεις και τους υψηλούς πυρετούς. Ανακουφίζουν από τα συμπτώματα του άσθματος, του πονόλαιμου και της αμυγδαλίτιδας, καθαρίζουν το συκώτι και βοηθούν στην πέψη της τροφής.

9. Ελαιόλαδο
Μειώνει την ολική χοληστερίνη και τα επίπεδα των χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών αυτής. Επιπλέον συμβάλει στην ομαλοποίηση της πήξης του αίματος και σύμφωνα με κάποιες έρευνες βελτιώνει τα επίπεδα της ινσουλίνης και ελέγχει το σάκχαρο του αίματος.

10. Πιπέρι
Προέρχεται από την Καραϊβική και μέρη της Κεντρικής Αμερικής και η γεύση του αποτελεί συνδυασμό κανέλας, μοσχοκάρυδου και γαρίφαλου. Βοηθά στην πέψη, μειώνει τα φυσικά αέρια και το φούσκωμα και ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ακόμη, ανακουφίζει από τον ήπιο πόνο και τις κράμπες της εμμηνόρροιας, τους πονοκεφάλους, τον πονόδοντο και την αρθρίτιδα. Συνήθως χρησιμοποιείται για τη θεραπεία λοιμώξεων και βήχα.