7 Ιουλ 2014

Theguardian - Φοβούνται την νομιμότητα οι μνημονιακοί στην Ελλάδα




ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΟ . . . "ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΜΕΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΣΣΟΜΕΝ" 

Α.Διαμαντοπούλου: "Είναι τρελό τα δικαστήρια να δίνουν εντολές στην κυβέρνηση"

Αυτή την εβδομάδα επιστρέφουν οι πιστωτές στην Αθήνα υπό τον φόβο του εκτροχιασμού του προγράμματος αφαίμαξης που έχουν εφαρμόσει, μετά από τις σοβαρές δικαστικές αποφάσεις.


Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα ταξιδέψουν στην Αθήνα που είναι πάλι "αναστατωμένη" από την απεργία των εργαζομένων στη ΔΕΗ τους οποίους έχει επιστρατεύσει η κυβέρνηση.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προστατέψει το δημόσιο συμφέρον: "Σε μια δημοκρατία, οι νόμοι και οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να έχουν τον σεβασμό όλων και το δημόσιο συμφέρον έρχεται πρώτο".

Η τρόικα φοβάται πως τυχών παραχωρήσεις και επιστροφές παράνομα παρακρατηθέντων εισοδημάτων, τα οποία και δημιούργησαν το πρόσφατο πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, θα επιδεινώσει το κενό χρηματοδότησης που έχει ήδη υπολογιστεί σε 12 δισ. €.

Οι δανειστές "απειλούν" με τη μη χορήγηση της επόμενης δόσης του 1 εκατ. €, εάν το πρόγραμμα τους απειληθεί από τις δικαστικές αποφάσεις που κρίνουν ως παράνομες και αντισυνταγματικές τις περικοπές μισθών από την αρχή της εφαρμογής των μνημονίων.

Πριν ένα χρόνο η δικαστική εξουσία προσέφυγε στο ΣτΕ για την ακύρωση της νομοθεσίας για την εφαρμογή των περικοπών. Αυτό αποτέλεσε και το πρώτο σοβαρό πλήγμα στο πρόγραμμα των δανειστών της χώρας.

Τον Ιανουάριο, μια παρόμοια απόφαση που εκδόθηκε από το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας επιβάλει στην κυβέρνηση να ανακαλέσει τις περικοπές των μισθών που επιβλήθηκαν στους εργαζόμενους στις ένοπλες δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας. 
Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης εκτιμά ότι το κόστος της αποκατάστασης των μισθών σε όλους τους τομείς θα κοστίσει 650 εκατ. €.

Υπό την πίεση της αντιπολίτευσης και με την δύσκολη εκλογή του προέδρου της δημοκρατίας τον επόμενο Μάρτιο, ο πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί στην τρόικα ότι θα κάνει ότι χρειάζεται για να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα για τη δόση.

Το υπουργείο οικονομικών αναλαμβάνει τώρα το τιτάνιο έργο να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών ότι το έργο τους θα επιτύχει και ότι μπορεί να γεφυρώσει το δημοσιονομικό κενό που δημιουργούν οι δικαστικές αποφάσεις. Επίσης θα διαβεβαιώσουν την τρόικα ότι τον επόμενο χρόνο το έλλειμμα θα είναι πολύ μικρότερο.

Οι αναταραχές όμως έχουν προκαλέσει φόβους για μεταρρυθμιστική κόπωση, με δεδομένο τον πρόσφατο κυβερνητικό ανασχηματισμό όπου τοποθετήθηκαν αντιμνημονιακοί σε θέσεις κλειδιά.

Η Άννα Διαμαντοπούλου, στέλεχος κυβερνήσεων των οποίων η πολιτική έφερε τη χώρα δέσμιο των μνημονίων, δήλωσε ότι "Είναι τρελό τα δικαστήρια δίνουν εντολές προς την κυβέρνηση".

Μετά από αυτά ένα είναι σίγουρο, ότι η κατάσταση έχει αρχίσει να ανησυχεί σοβαρά τους δανειστές της χώρας.


πηγή:theguardian.com