27 Φεβ 2014

Η αγροτική περιοχή της νότιας Κρήτης απαιτεί την έδρα γεωπονικού εκπαιδευτικού ιδρύματος




Ο νότος της Κρήτης και η κατ' εξοχήν γεωργική περιοχή της πεδιάδας της Μεσαράς έχει υποφέρει αρκετά λόγω της εγκατάλειψης που έχει βιώσει τόσα χρόνια από την αγροτική πολιτική όλων των κυβερνήσεων και απαιτεί πλέον την ανάπτυξη που τόσα χρόνια της έχουν στερήσει

Στην περιοχή που παράγει τα πρώιμα κηπευτικά όλης της Ευρώπης, στο τόπο που υπάρχουν οι περισσότερες και οι πιο σύγχρονες θερμοκηπιακές μονάδες κηπευτικών, απέραντοι ελαιώνες, αμπελώνες και περιβόλια εσπεριδοειδών, είναι αδιανόητο να μην υπάρχει ανάλογο του αντικειμένου της πανεπιστημιακό τμήμα.

Όπως και αδιανόητο είναι στην Ελλάδα του σήμερα, να έχει έδρα ένα γεωπονικό πανεπιστήμιο το κέντρο των Αθηνών ή άλλο μεγάλο αστικό κέντρο, όταν υπάρχουν αγροτικές περιοχές που διαθέτουν τις βασικές υποδομές για τη φιλοξενία τους.

Σήμερα ειδικά που δοκιμάζεται πολύ σκληρά ο αγροτικός τομέας της χώρας μας, η εγκατάλειψη από τους ίδιους τους αγρότες καλλιεργητικών μονάδων (πολλές εκ των οποίων έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία χρόνια), λόγω χρεών και ασύμφορης εκμετάλλευσης τείνει να γίνει  μάστιγα στις γεωργικές περιοχές. Όμως αυτός ο γεωργικός τομέας είναι που αποτελεί και την ελπίδα για μια πρώτη και άμεση ανάταξη της χρεοκοπημένης οικονομίας μας από εξαγωγική δραστηριότητα.

Η σύγχρονη Ελλάδα που όλοι επιθυμούμε, οφείλει στο σχεδιασμό για τα ΑΕΙ να προβλέπει και την αποκέντρωση των τμημάτων των γεωπονικών πανεπιστημίων από τις αστικές περιοχές σε αγροτικές περιοχές, εκεί που πραγματικά αυτά πρέπει να βρίσκονται διότι αυτό ικανοποιεί τις ανάγκες αμφότερων των ενδιαφερομένων πλευρών.

Αυτή είναι η αποστολή των τμημάτων αυτών ή εκπαίδευση των νεαρών γεωπόνων και η επιτόπου συμβολή τους στην έρευνα και στη παραγωγή λύσεων για τη βελτίωση  των καλλιεργειών και την διευκόλυνση του έργου του αγρότη