5 Δεκ 2011

Πως θα μιλήσω στο παιδί μου για το σεξ




Γιατί θα πρέπει να μιλήσετε στο παιδί προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας για το σεξ

Ο βασικός λόγος που θα πρέπει να μιλήσετε στο παιδί σας για το σεξ είναι ότι πρόκειται για ένα θέμα που αφορά τις οικογενειακές αξίες, τα συναισθήματα και την υγεία.
Κανείς δεν είναι σε καλύτερη θέση από εσάς να βοηθήσει το παιδί σας να κάνει σωστές επιλογές σ' αυτόν τον προσωπικό τομέα.
Μιλώντας με τα παιδιά σας που ωριμάζουν, για το σεξ, σας δίνεται η ευκαιρία να τα διδάξετε πως να παίρνουν υπεύθυνες αποφάσεις για τη δική τους σεξουαλική ζωή.
Τα παιδιά σας χρειάζονται καθοδήγηση και πληροφόρηση για τα σεξουαλικά συναισθήματα και τις σχέσεις προτού γίνουν σεξουαλικά ενεργά. Οι στατιστικές δείχνουν ότι τουλάχιστον οι μισές από τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες κατά την εφηβεία συμβαίνουν τους πρώτους έξι μήνες της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Αρχίστε να διδάσκετε στα παιδιά σας τα γεγονότα για τη σεξουαλική συμπεριφορά, όταν φτάσουν στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού.
Οι ειδικοί λένε ότι, αν και τα παιδιά σας μπορεί να μη νοιώθουν σεξουαλικά συναισθήματα ακόμα, θα καταγράψουν τις πληροφορίες για μελλοντική χρήση. Ίσως και εσείς, όπως πολλοί γονείς, να φοβάστε ότι μιλώντας με το παιδί σας για το σεξ θα είναι σαν να το ενθαρρύνετε να το αρχίσει νωρίτερα.

Αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι συμβαίνει το αντίθετο. Να θυμάστε ότι τα παιδιά σας θα πάρουν πληροφορίες για το σεξ. Αν δεν τους τις δώσετε εσείς, τότε θα τις βρουν από άλλες, λιγότερο αξιόλογες πηγές. Γι' αυτό το λόγο, γονείς, πρέπει εσείς να πάρετε την πρωτοβουλία.

 Πως να μιλήσετε στα παιδιά προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας για το σεξ

Ακόμα κι αν δεν έχετε μιλήσει ποτέ στο παρελθόν με το παιδί σας, που τώρα βρίσκεται στην προεφηβική ή εφηβική ηλικία, για το σεξ, δεν είναι αργά για να αρχίσετε. Αν το παιδί σας δεν κάνει ερωτήσεις, ξεκινήσετε εσείς τη συζήτηση. Συνήθως χρειάζεται εξάσκηση για να μπορείτε να μιλήσετε άνετα για το σεξ. Κάνετε πρόβα για το τι θα πείτε με το/τη σύζυγό σας ή ένα φίλο. Το καλύτερο θα ήταν οι μαμάδες να ενημερώνουν τα κορίτσια και οι μπαμπάδες τα αγόρια τους. Παραδεχτείτε στα παιδιά σας ότι δε σας είναι εύκολο να μιλήσετε για το σεξ. Μπορείτε να πείτε: "Μακάρι να σου είχα μιλήσει για το σεξ όταν ήσουν πιο μικρό. Οι γονείς μου ποτέ δε μου μίλησαν γι' αυτό το θέμα και μακάρι να το είχαν κάνει". Μην αφήνετε το γεγονός ότι δεν αισθάνεστε άνετα να σας κρατήσει σιωπηλούς.
Δεν είναι απαραίτητο να είστε ειδικός για το σεξ για να μιλήσετε με τα παιδιά σας.
Αν δεν ξέρετε την απάντηση στην ερώτηση, πείτε "Ας το κοιτάξουμε μαζί ". Δείξτε ότι είστε πρόθυμοι να συζητήσετε όποιες ερωτήσεις μπορεί να έχουν τα παιδιά σας. Ένας τρόπος για να ξεκινήσετε συζήτηση για την ήβη είναι να αναφέρετε ότι είδατε τις πρώτες ενδείξεις της στο παιδί σας (ή στους φίλους του), πιο σκούρες τρίχες στο πρόσωπο ή μεγάλωμα στο στήθος.

Μπορείτε να πείτε:"Αυτό σημαίνει ότι μεγάλωσες πια". Χρησιμοποιήστε αυτό σαν ευκαιρία για να του δείξετε τι αλλαγές μπορεί να περιμένει. Παρουσιάστε μια θετική και καθησυχαστική εικόνα της ήβης.
Πολλοί γονείς βρίσκουν βοηθητικό να μοιράζονται βιβλία για την εφηβεία με τα παιδιά τους.
Ζητήστε από ένα ειδικό τα κατάλληλα βιβλία για την ηλικία του.

Μοιραστείτε με το παιδί αστείες στιγμές από τη δική σας εμπειρία την πρώτη φορά που ζητήσατε από κάποιον να βγει μαζί σας ραντεβού ή πόσο ανήσυχοι ήσασταν εσείς με τη δική σας ανάπτυξη και τις αλλαγές στο σώμα σας.

Ακούστε τα παιδιά σας. Όταν δίνετε στους εφήβους όλη σας την προσοχή, τους δείχνετε ότι σέβεστε τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Το να ακούτε προσεκτικά σας δίνει επίσης την ευκαιρία να δείτε αν το παιδί σας έχει πάρει λάθος πληροφορίες, που χρειάζονται διευκρίνιση.
Όσο ακούτε, να είστε ευαίσθητοι σε ερωτήσεις που δεν έχουν διατυπωθεί λεκτικά.
Για παράδειγμα, όταν η κόρη σας παραπονιέται ότι το μοναδικό ενδιαφέρον της καλύτερης φίλης   της αυτόν τον καιρό είναι τα αγόρια, μπορεί να θέλει τη δική σας καθησύχαση ότι η δική της έλλειψη ενδιαφέροντος είναι κάτι το φυσιολογικό. Καθώς οι έφηβοι διαφέρουν τρομερά στο πόσο είναι έτοιμοι για τις κοινωνικές και σεξουαλικές σχέσεις, χρειάζεται να μάθουν ότι είναι φυσιολογικό να είναι κανείς τρελός για τα αγόρια και για τα κορίτσια στη διάρκεια της εφηβείας του ή και να μην είναι.

Να σέβεστε τα μυστικά των παιδιών σας, Αυτό που φοβούνται πολλά παιδιά προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας είναι ότι οι γονείς τους θα συζητήσουν αυτά που τους λένε με άλλους.
Δείξτε ότι σέβεστε τα παιδιά σας με το να μην καταλήγετε σε γρήγορα συμπεράσματα.
Πολλά παιδιά λένε στους γονείς τους ερωτήσεις, γιατί θα δεχτούν άδικες κατηγορίες.



Τι χρειάζεται να ξέρουν τα παιδιά προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας για το σεξ

Τα παιδιά προεφηβικής ηλικίας, από τα 9 έως τα 12 χρόνια, χρειάζονται άμεση πληροφόρηση για τις φυσικές και συναισθηματικές αλλαγές που πρέπει να περιμένουν στη διάρκεια της ήβης.
Πολλά παιδιά προεφηβικής ηλικίας αναρωτιούνται: "Τι συμβαίνει με το σώμα μου;", "τι ακριβώς είναι η σεξουαλική επαφή;", "γιατί νιώθω τόσο περίεργα μερικές φορές;", "είναι το πέος μου μικρό;", 'είναι τα στήθη μου μεγάλα;", "είμαι φυσιολογικός/ή;".
Πολλοί έφηβοι ανησυχούν για τη σεξουαλική τους ταυτότητα.
Δεν είναι αφύσικο για τα παιδιά προεφηβικής ηλικίας να εμπλακούν σε σεξουαλικά παιχνίδια ή να έχουν σεξουαλικά αισθήματα προς κάποιον του ίδιου φύλου.
Καθώς οι γονείς πρέπει να ξέρουν ή να μάθουν τα γεγονότα, προετοιμαστείτε διαβάζοντας βιβλία, κατάλληλα για την ηλικία των παιδιών σας.
Ύστερα προετοιμάστε τα παιδιά σας.

Πότε να μιλήσετε . . . μερικές πρακτικές συμβουλές

Πότε θα πρέπει να μιλήσετε με τα παιδιά της προεφηβικής ηλικίας για το σεξ; Σε κάθε ευκαιρία. Όπως και τα άλλα σημαντικά μαθήματα, όπως η διαχείριση του χρόνου ή του χρήματος, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι μία συνεχής διαδικασία. Μια συζήτηση δε φτάνει.

Συγκεκριμένες συμβουλές για γονείς παιδιών προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας

Όσο και αν είναι δύσκολο να το παραδεχτείτε, θα πρέπει να καταλάβετε ότι δεν μπορείτε και δε θα πρέπει να ελέγχετε τη σεξουαλική συμπεριφορά των παιδιών σας. Τελεσίγραφα, ομιλίες και τρομακτικές ιστορίες για αρρώστιες και εγκυμοσύνη, το μόνο που θα κάνουν είναι να σπρώξουν τους εφήβους να μη σας μιλάνε για το σεξ. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά ζητούν πληροφορίες, οι οποίες δίνονται ελεύθερα και ανοιχτά με έναν τρόπο που προκαλεί τις ερωτήσεις και τη συζήτηση.

Καλλιεργήστε την αυτοεκτίμηση των παιδιών σας. Δείξτε τους ότι τα εκτιμάτε. Οι ειδικοί λένε ότι η αυτοεκτίμηση είναι ουσιαστικό στοιχείο για να πάρουν οι έφηβοι σημαντικές αποφάσεις για το σεξ. Οι έφηβοι, που νοιώθουν ότι είναι αξιόλογοι, είναι λιγότερο τρωτοί στην πίεση να ξεκινήσουν πρόωρο σεξ από τους εφήβους που νοιώθουν άχρηστοι. Να περνάτε χρόνο μαζί. Δείξτε τους ταλέντα και ικανότητες που έχουν και που ίσως να μην έχουν καταλάβει. Η δική σας εκτίμηση και αγάπη θα βοηθήσουν τους εφήβους να αντέξουν στις έντονες πιέσεις που νοιώθουν για να είναι δημοφιλείς και να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των συνομηλίκων τους.

Μάθε στο παιδί σου να λέει "ΟΧΙ" 

Μάθετε στο παιδί σας ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αγγίζει το σώμα του. Δώστε στο παιδί σας ένα λεξιλόγιο για να αντιμετωπίσει τη σεξουαλική πίεση. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας ξέρουν ότι έχουν το δικαίωμα να λένε "όχι" σε ένα πιεστικό άτομο. "Σταμάτα. Με κάνεις να νοιώθω άσχημα " ή απλά να φεύγουν ή να απομακρύνουν το χέρι του άλλου. Μάθετε τα παιδιά σας να διακρίνουν τις τρωτές καταστάσεις από την αρχή, να λένε: "Όχι, δε θα ήθελα" στο άτομο, που θέλει να τα πείσει να πάνε μια βόλτα μακριά από το πάρτι ή να πάρουν το αυτοκίνητο για να πάνε να θαυμάσουν τη θέα από ένα απομονωμένο σημείο.

Συζητήστε μαζί τους απαντήσεις σε φράσεις, όπως: "Θα το έκανες αν με αγαπούσες". Μια απάντηση μπορεί να είναι: "Αν εσύ με αγαπούσες πραγματικά, δε θα μου ζητούσες να κάνω κάτι που δεν το θέλω". Προειδοποιήστε το παιδί σας ότι τα σεξουαλικά συναισθήματα μπορεί να γίνουν πολύ ισχυρά. Όταν το άτομο, που έχουν βγει ραντεβού, λέει "σου ορκίζομαι ότι δε θα προχωρήσουμε. Θα σταματήσω όποτε μου πεις", μπορεί να χρειαστεί μεγάλη δύναμη για να σταματήσει.
Το παιδί σας θα πρέπει να ξέρει, επίσης, ότι ούτε τα αγόρια, ούτε τα κορίτσια παθαίνουν τίποτε το ανησυχητικό από τη σεξουαλική καταπίεση.

www.neakriti.gr