28 Μαρ 2024

Το καλοκαίρι τελειώνουν όλα τα αποθέματα ελαιολάδου της Ισπανίας


Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ 300.000 ΤΟΝΟΥΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Τέλος Φεβρουαρίου η Ισπανία ανακοινώνει συνολική παραγωγή ελαιολάδου για τη σεζόν που πέρασε 831.000 τόνους, ενώ έχει εισάγει 105.000 τόνους, χωρίς να έχει προβεί σε καμία άλλη εισαγωγή μέχρι τώρα.

Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου έχουν ήδη πωληθεί από τις παραπάνω ποσότητες 472.000 τόνοι, και μέχρι την ίδια χρονική στιγμή υπήρχε απόθεμα πού δεν έχει πωληθεί 464.000 τόνοι.

Δηλαδή οι μέχρι τώρα πωλήσεις ανέρχονται σε 94.500 τόνους τον μήνα, χωρίς να υπολογίζεται μια πιθανή αυξητική τάση κατανάλωσης της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Με τα δεδομένα αυτά λοιπόν, το εμπόριο ελαιολάδου της χώρας ξεμένει εντελώς από προϊόν τον Ιούλιο, εάν διατηρηθεί ο ίδιος ρυθμός κατανάλωσης και δεν υπάρξουν εισαγωγές.

Ανεξάρτητα από την ερχόμενη παραγωγική σεζόν, όποια και αν είναι τα δεδομένα της, ακόμα και με τις τελευταίες βροχοπτώσεις να έχουν βελτιώσει τα στρεσαρισμένα υδατικά δεδομένα στην ελαιοκαλλιέργεια, εκτιμάται ότι η τιμή παραγωγού στο προϊόν θα επανέλθει στα 9 ευρώ και με ισχυρή δυναμική αύξησης.

Το Ισπανικό εμπόριο ελαιολάδου μέχρι τον Νοέμβριο, που θα αρχίσει σταδιακά με ελάχιστες ποσότητες η νέα παραγωγή, θα χρειαστεί άμεσα περί τους 280.000 τόνους, δηλαδή την ποσότητα μιας καλής ελληνικής παραγωγικής χρονιάς, ολόκληρη!

Εδώ πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στην κατάσταση αυτή δεν υπολογίζονται οι σημαντικές ανάγκες του Ιταλικού εμπορίου, αλλά και των όποιων ελληνικών εξαγωγικών και καταναλωτικών υποχρεώσεων !!!

Πηγή: oleumxauen.es