6 Ιαν 2024

Πιθανή μια γενικευμένη ακαρπία στην ελαιοκαλλιέργεια λόγω παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών για την εποχή

 

Το δένδρο της Ελιάς για να καρπίσει την άνοιξη χρειάζεται το χειμώνα που πέρασε να έχει πέσει σε μία περίοδο λήθαργου με θερμοκρασίες κάτω των 10 βαθμών Κελσίου

Η ελιά είναι από τα λίγα αειθαλή καρποφόρα που χρειάζονται την επίδραση του ψύχους για να ανθίσουν. 
Οι οφθαλμοί που σχηματίζονται το καλοκαίρι έχουν ανάγκη από χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα για να διαφοροποιηθούν σε ανθοταξίες. 

Σύμφωνα με έρευνα που έχει γίνει, η ελιά απαιτεί τουλάχιστον 10 εβδομάδες θερμοκρασία κάτω από 12°C για πλήρη διαφοροποίηση των βλαστοφόρων οφθαλμών σε ανθοφόρους. Όλες οι ποικιλίες δεν είναι το ίδιο απαιτητικές στο χειμερινό ψύχος για την διαφοροποίηση των βλαστοφόρων οφθαλμών τους.

Η αδυναμία της να καρποφορήσει στις τροπικές περιοχές αποδίδεται στην έλλειψη επαρκούς χειμερινού ψύχους πού είναι απαραίτητο για τη διαφοροποίηση των οφθαλμών και το σχηματισμό των ανθέων της.

Με τα μέχρι στιγμής μετεωρολογικά δεδομένα, οι πρώτοι χειμερινοί μήνες καταγράφουν μια μέση ελάχιστη θερμοκρασία στους 13 με 14 βαθμούς Κελσίου, στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Κρήτης τουλάχιστον, ενώ ελάχιστες είναι οι ώρες ψύχους κάτω των 10 βαθμών !