15 Μαρ 2018

Είναι τόσο έξυπνη και ικανή η Τουρκία ώστε να επιχειρήσει τέτοιο αντιπερισπασμό ;


Παρόμοια Επιχείρηση (όχι άσκηση) διεξήχθη πρόσφατα

Η ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΜΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗ ΣΕ ΕΒΡΟ, ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟ, ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ «ΚΛΑΣΙΚΗΣ» ΕΙΣΒΟΛΗΣ


ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΩΣ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΙΑΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ?

ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΡΙΣΙΜΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΥ ΘΕΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑΛΥΟΥΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ

Στη σύγχρονη στρατιωτική οργάνωση υπάρχουν πλέον αεροκίνητοι μείζονες σχηματισμοί, κυρίως επιπέδου Ταξιαρχίας.

Είναι ισχυρά εξοπλισμένες και ειδικά εκπαιδευμένες Μονάδες, που έχουν τη δυνατότητα εντός ολίγου χρόνου και αιφνιδιαστικά να αναπτυχθούν με όλες τους τις δυνάμεις και τα όπλα (συμπεριλαμβανομένων πυροβολικού και τεθωρακισμένων), σε περιοχές που διαθέτουν αεροδιάδρομο που μπορεί να υποδεχθεί μεταγωγικά στρατιωτικά αεροσκάφη.

Δυστυχώς, απ ότι φαίνεται, το σύγχρονο θέατρο πολέμου της Τουρκίας μπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη τέτοιων ισχυρών ειδικών δυνάμεων.

Δυνητικά η Τουρκία (αφού μέχρι πρόσφατα δεν είχε πραγματική εμπειρία στην πράξη - όμως κυκλοφορούν πλέον πληροφορίες πραγματοποίησης παρόμοιας επιχείρησης στη Ράκκα) μπορεί να διεξαγάγει μια τέτοιου τύπου αποστολή, κυρίως εναντίον ενός επιλεγμένου τμήματος μεγάλης νήσου, με σκοπό τη δημιουργία βιώσιμου τετελεσμένου που θα σύρει άμεσα την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις υπό δυσχερέστατη θέση !

Είναι γνωστό ότι την πρώτη εμπειρία σε αεραποβατική επιχείρηση την έχει λάβει το 74 στην Κύπρο και την πέτυχε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα με τα γνωστά αποτελέσματα.



Πλέον στο σύγχρονο στρατό της Τουρκίας υπάρχει η κατάλληλη αεροπορική υποστήριξη μεταφοράς δυνάμεων, καθώς και η δυνατότητα απομόνωσης εναερίου χώρου με τοπική αεροπορική υπεροχή.

Εδώ λοιπόν και αρκετά χρόνια, η Τουρκία προϊδεάζει και προσανατολίζει τη χώρα μας στη δημιουργία θερμού επεισοδίου στον Έβρο ή στα παραμεθόρια μικρά και μεσαία νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Όπως είναι φυσικό τα σημεία αυτά έχουν εξοπλιστεί από μέρους της χώρας μας σε βαθμό αποτροπής. Η δε Τουρκία, σε όσους ξέρουν να τη "διαβάζουν", έχει δείξει ότι όπου υπάρχει η πιθανότητα αντίδρασης αποφεύγει την ενέργεια !!!



Υπάρχει όμως πλέον και μια άλλη δυνατότητα της Τουρκικής πολεμικής μηχανής, η λεγόμενη "κάθετη υπερκέραση" των συνόρων, με την εκτόξευση ταυτόχρονης αεραποβατικής και αεροκίνητης επιχείρησης σε κατάλληλο ελληνικό έδαφος.

Το κατάλληλο έδαφος σ' αυτή την περίπτωση θα είναι ένα μεγάλο νησί (στρατηγικό χτύπημα), όπως η Ρόδος αλλά κυρίως η Κρήτη, που είναι σχεδόν άοπλη και διαθέτει κατάλληλες περιοχές με αεροδιαδρόμους, που μπορούν να καταληφθούν εντός ολίγων ωρών με μηδαμινές απώλειες και να απομονωθούν!



Δυστυχώς, η μόνη δυνατότητα αντίδρασης από μέρους της χώρας μας σ΄αυτή την περίπτωση, περιορίζεται στην αποκλειστική και μόνη επιλογή ανάληψης της πλέον δυσκολότερης των επιχειρήσεων, της απόβασης εναντίον οργανωμένης δύναμης για την εξάλειψη του τετελεσμένου (!) 

(Δηλαδή «Τρέχα γύρευε . . » στην απλή λαϊκή)

Αυτά τα ολίγα για το ερώτημα που θέτουμε και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε . . .




Δυστυχώς είναι πιθανό σαν σενάριο.
Δείτε που ενεργεί τελευταία αεροπορικά η Τουρκία κ ποιες
περιοχές απομονώνει ναυτικά (Navtex), καθώς και πόσες

μικρονησίδες γύρω από την Κρήτη διεκδικεί.

Από διαφήμιση που έπαιξε πρόσφατα στα μεγάλα ελληνικά κανάλια.(τυχαία;)
Αλήθεια με ποια ελάχιστη κατάληψη εδάφους, υλοποιείται ο εικονιζόμενος χάρτης
και εξαλείφεται κάθε αντίδραση;


Και για να μην ξεχνιόμαστε, στο παιχνίδι των ΨΕ και η vodafone 
με τη σημαία του σουλτάνου της Κρήτης
(Η πρώτη διδάξασα)