12 Σεπ 2017

Τι ποσότητα ελαιολάδου αναμένει φέτος η Κρήτη




Από τους κατά το πλείστον άνυδρους ελαιώνες των Χανίων μέχρι τους οργανωμένους και καλλιεργημένους στη Μεσσαρά του Ηρακλείου, η φετινή παραγωγή αναμένεται πολύ μέτρια



Λαμβάνοντας υπόψη την μακροσκοπική επισκόπηση, με βάση την καρποφορία, που έκαναν σχεδόν όλο το καλοκαίρι οι δραστήριοι και γνώστες του αντικειμένου ρεπόρτερ του phestos, εκτιμούμε ότι η φετινή παραγωγή δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 45% της μέσης ετήσιας παραγωγής του νησιού.

Δεδομένου ότι η μέση ετήσια παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη κυμαίνεται στους 120.000 τόνους περίπου, η αναμενόμενη παραγωγή δεν προβλέπεται να ξεπεράσει και φέτος τους 50 με 55 χιλιάδες τόνους.

Οπωσδήποτε η πτωτική αυτή τάση στην παραγωγή της Κρήτης, αποτελεί συνέπεια των καιρικών αλλά και των τυχοδιωκτικών κινήσεων που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην εμπορία του ελαιολάδου στην Κρήτη.


Οι πολιτικές που ασκούνται τα τελευταία χρόνια ειδικά για τους ελαιοπαραγωγούς, έχουν σημαντικό μερίδιο στην εγκατάλειψη της ελαιοκαλλιέργειας και την μείωση της Κρητικής ελαιοπαραγωγής.

Στην Κρήτη, περίπου το ¼ της συνολικής έκτασης καλύπτεται από ελαιόδεντρα, τα οποία αποτελούν το 65% της γεωργικής γης του νησιού. 
Η Κρήτη είναι η δεύτερη περιφέρεια στην Ελλάδα σε αριθμό ελαιοδέντρων και η καλλιέργειά τους απασχολεί σχεδόν το σύνολο των αγροτικών οικογενειών.