2 Σεπ 2017

Τελετή αποκαλυπτηρίων προτομής Ήρωα στο Ζαρό

Λόφος Μακεδονίτισσας στην Κύπρο

Τελετή Αποκαλυπτηρίων της προτομής του Πεσόντα στην Κύπρο Ήρωα 

Ανθυπασπιστή Καταδρομών Οικονομάκη Κωνσταντίνου 
στο Ζαρό


Ο Δήμαρχος και το Δ.Σ του Δήμου Φαιστού, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Ζαρού, οι Φορείς του Ζαρού, η οικογένεια του ήρωα και ο Σύλλογος «ΚΟΜΑΝΤΟΣ 74» δωρητής της προτομής, του πεσόντα στην Κύπρο Ήρωα Ανθυπασπιστή Καταδρομών Κωνσταντίνου Οικονομάκη σας προσκαλούν στην τελετή των Αποκαλυπτηρίων της προτομής που θα πραγματοποιηθεί στο Ζαρό την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 10.30 π.μ. στο χώρο του Ηρώου Πεσόντων της Δημοτικής Κοινότητας Ζαρού.

Πριν σαράντα τρία (43) χρόνια, στις 23 Ιουλίου 1974 η Α΄ Μοίρα Καταδρομών με έδρα τα Χανιά, στην οποία ανήκε και ο ήρωας Οικονομάκης, βρέθηκε ουρανοκατέβατη στην Κύπρο. Τη νύχτα της 21ης-22ας Ιουλίου 1974, με την επιχείρηση αερομεταφοράς «ΝΙΚΗ».


Οι «ΚΟΜΑΝΤΟΣ 74» της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ Α΄ Μοίρας Καταδρομών, συμμετείχαν στη ΝΙΚΗΦΟΡΑ Μάχη του αεροδρομίου της Λευκωσίας κατά των Τούρκικων Δυνάμεων, αλλά ενίσχυσαν και κυπριακές μονάδες που ήταν εμπεπλεγμένες (έδιναν μάχη άμυνας) στην περιοχή Λευκωσίας, πετυχαίνοντας καίρια πλήγματα στους τούρκους που τους καθήλωσαν και αναπτέρωσαν το ηθικό των αμυνομένων.

Οι μάχες έγιναν σε χρόνο εκεχειρίας, τον οποίο παραβίασαν οι τουρκικές δυνάμεις.
Τα αποτελέσματα των εχθροπραξιών αυτών, ήταν καθοριστικά για το μέλλον της Κύπρου, αφού ματαίωσαν τα σχέδια της Τουρκίας για αποκοπή-απομόνωση της Λευκωσίας από την υπόλοιπη ελεύθερη Κύπρο και στη συνέχεια την προσάρτησή της μισής Κύπρου στην Τουρκία.