1 Ιουλ 2017

Καλά νέα ! Επιστροφή ΦΠΑ στο 13% σε αγροτικά προϊόντα




Από το 24% στο 13% μεταφέρεται ο συντελεστής ΦΠΑ από 1η Ιουλίου, για μια σειρά αγαθών και υπηρεσιών που συνδέονται κυρίως με την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή

■ Λιπάσματα, εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, ανασχετικά της βλάστησης και ρυθμιστικά της ανάπτυξης των φυτών, απολυμαντικά και παρόμοια προϊόντα που παρουσιάζονται σε μορφές ή συσκευασίες για τη λιανική πώληση.



■ Σπόροι που προορίζονται για σπορά.

■ Άχυρα και φλοιοί ακατέργαστων δημητριακών, έστω και τεμαχισμένα, αλεσμένα, συμπιεσμένα ή συσσωματωμένα με μορφή σβόλων. Γογγύλια Σουηδίας (γογγυλοκράμβες), τεύτλα κτηνοτροφικά, ρίζες κτηνοτροφικές, χορτονομές (FOIN, LUZERNE), τριφύλλια, κτηνοτροφικά λάχανα, χορτονομές λούπινου, βίκου και παρόμοια κτηνοτροφικά προϊόντα, έστω και συσσωματωμένα με μορφή σβόλων.

■ Άλογα, γαϊδούρια και μουλάρια κάθε είδους, βοοειδή, χοιροειδή, προβατοειδή και αιγοειδή, ζωντανά. Εξαιρούνται τα άλογα ιπποδρομιών.

■ Πετεινοί, κότες, πάπιες, χήνες, γάλοι, γαλοπούλες και φραγκόκοτες, ζωντανά, που προορίζονται για την ανθρώπινη διατροφή.

■ Κουνέλια, περιστέρια, ορτύκια, φασιανοί, πέρδικες, λαγοί και λοιπά ζώα και πτηνά, ζωντανά, που προορίζονται για την ανθρώπινη διατροφή. Ζώα που εκτρέφονται για τη γουνοποιία. Μέλισσες. Ακάρεα (έντομα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες αντί εντομοκτόνων).

► Εκτός από την προσθήκη των ως άνω αγαθών στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ σημειώστε και τις τροποποιήσεις σε ορισμένες κατηγορίες αγαθών στο παράρτημα ως εξής:

■ Στην κατηγορία των ψαριών διευρύνθηκαν οι εξαιρέσεις:

Ψάρια, φιλέτα και άλλη σάρκα ψαριών, καλαμάρια, χταπόδια και σουπιές, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα αλλά όχι αλλιώς παρασκευασμένα ή επεξεργασμένα.

■ Στην κατηγορία των άλλων φυτών προστέθηκαν οι βολβοί τα κρεμμύδια, οι ρίζες κλπ.

Βολβοί, κρεμμύδια, κόνδυλοι, ρίζες βολβοειδείς και ριζώματα γενικά, σε φυτική νάρκη, σε βλάστηση ή σε άνθηση, φυτά φυτωρίου, άλλα φυτά και ρίζες κιχωρίου άλλες από τις ρίζες της κλάσης 1212. Άλλα φυτά ζωντανά (στα οποία περιλαμβάνονται και οι ρίζες τους), μοσχεύματα και μπόλια. Λευκό (φύτρα)μανιταριών.

Υπηρεσίες

►Στις υπηρεσίες προστέθηκε στο παράρτημα και κατά συνέπεια θα υπάγεται από 1.7.2017 στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ η παροχή υπηρεσιών για τη γεωργική παραγωγή.