17 Μαΐ 2016

6 αποτελεσματικοί τρόποι για να εξασκήσετε το μυαλό σας




Κάθε άνθρωπος που η δουλειά του απαιτεί ευφυΐα και δημιουργικότητα, ξέρει, ότι η γρήγορη και αντισυμβατική σκέψη είναι το κλειδί της επιτυχίας


Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι δύσκολο να είσαι πάντα μπροστά, όσο ταλαντούχος και αν είσαι.

Ακόμα και αν έχουμε το μυαλό του Αϊνστάιν είναι αναπόφευκτο, ότι κάποια στιγμή θα νιώσουμε ανίκανοι.


Ο Στιβ Τζομπς ξέρει όσο κανένας άλλος τα μυστικά της δημιουργικής σκέψης και το πως να δώσουμε ώθηση στο μυαλό μας, όταν αισθανόμαστε ανίκανοι.

Ο βιογράφος του Στιβ Τζομπς, Walter Isaacson, περιγράφει τα οφέλη του διαλογισμού, όπως του τα είχε πει ο ίδιος ο Στιβ Τζομπς:

“Αν απλά καθίσετε και παρατηρήσετε, θα ανακαλύψετε πόσο ανήσυχο είναι το μυαλό σας. Αν προσπαθήσετε να κατευνάσετε αυτή την ανησυχία, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να κάνετε τα πράγματα χειρότερα.
Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνο αυτή η ανησυχία υποχωρεί και όταν γίνει δεν υπάρχει χώρος για άλλα πράγματα.
Αυτό είναι η διαίσθησή σας, που αρχίζει να ανθίζει και βλέπετε τα πράγματα πιο καθαρά, καθώς ζείτε περισσότερο στο παρόν. Το μυαλό σας απλά θα επιβραδύνει και θα μπορείτε να δείτε πολλά περισσότερα πράγματα από ότι πριν.”

Η παρακάτω τεχνική ονομάζεται ευαισθητοποίηση μέσω του διαλογισμού και έχει τις ρίζες της στον Βουδισμό και τον Ταοϊσμό.
Λίγο καιρό πριν πεθάνει, ο Τζομπς ανέφερε στον βιογράφο του την συγκεκριμένη τεχνική, την οποία ο ίδιος χρησιμοποιούσε για πάρα πολλά χρόνια.

Σήμερα, τα οφέλη του διαλογισμού έχουν αναγνωριστεί από πολλούς νευροεπιστήμονες. Τεράστιες εταιρίες, όπως η Google, η General Mills και η Ford, προπονούν τους υπαλλήλους τους σε αυτή την τεχνική διαλογισμού.




Η εξάσκηση της ευαισθητοποίησης μέσω του διαλογισμού περιλαμβάνει τα εξής 6 βήματα:

1ο Βήμα

Καθίστε οκλαδόν σε ένα ήσυχο και απομονωμένο μέρος. Χρησιμοποιήστε ένα λεπτό μαξιλάρι για να μειώσετε την πίεση προς την σπονδυλική σας στήλη. Ξεκινήστε, παίρνοντας βαθιές ανάσες.

2ο Βήμα

Κλείστε τα μάτια σας και προσπαθήστε να επικεντρωθείτε σε ένα εσωτερικό διάλογο των σκέψεών σας. Εργασιακά θέματα, πράγματα που είδατε στην τηλεόραση είναι αυτά που απαρτίζουν την καθημερινότητά μας, οπότε μην προσπαθήσετε να τα σταματήσετε. Απλά παρατηρήστε πως το μυαλό σας μεταφέρεται από το ένα θέμα στο άλλο. Κάντε αυτή την άσκηση για 5 λεπτά κάθε μέρα για μια εβδομάδα.

3ο Βήμα

Χωρίς να προσπαθείτε ακόμη να βγάλετε από το μυαλό σας τα θέματα που αναφέραμε παραπάνω, στρέψτε την προσοχή σας στο μέρος εκείνο της συνείδησης, που είναι υπεύθυνο για την ηρεμία και τις σκέψεις χωρίς βιασύνη. Αυτό το μέρος της συνείδησης απλά εξετάζει τον κόσμο γύρω του, χωρίς να κατακρίνει ή να αναζητά νοήματα. Απλά ακούει, βλέπει και αισθάνεται. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν, ότι υπάρχει αυτό το μέρος, αλλά η αλήθεια είναι, ότι αυτό το μέρος της συνείδησης μπορεί να μας εκπλήξει.

4ο Βήμα

Τώρα προσπαθήστε να επιβραδύνετε την λειτουργία του εγκεφάλου σας. Μπορείτε να το κάνετε με τον εξής τρόπο: Φανταστείτε, ότι περπατάτε σε ένα μεγάλο και μακρύ δρόμο. Αυτή η νοητική εικόνα θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε. Θα παρατηρήσετε, ότι σταδιακά θα είστε λιγότερο επιρρεπής στο θόρυβο και την φασαρία.

5ο Βήμα

Αφού έχετε πλέον χαλαρώσει, επικεντρωθείτε στην επιβράδυνση του ρυθμού της αναπνοή σας. Σιγά σιγά θα αρχίσετε να νιώθετε τον αέρα να ακουμπάει τον δέρμα σας. Μπορεί να ακούσετε και το αίμα να κυλάει στις φλέβες σας. Όταν ανοίξετε τα μάτια σας, θα δείτε τον κόσμο ως ένα ολοκαίνουργιο και ταυτόχρονα περίεργο μέρος. Για παράδειγμα, μπορεί να αντιληφθείτε ένα παράθυρο ως ένα τετράγωνο γεμάτο φως και όχι ως κάτι που χρειάζεται επιδιόρθωση ή καθάρισμα.

6ο Βήμα

Το τελευταίο βήμα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να πετύχει, αλλά μόλις το κατακτήσετε, δεν θα καταλαβαίνετε πότε ξεκινάτε την άσκηση και πότε τελειώνετε. Σταδιακά, μέρα με την μέρα αυξήστε τον χρόνο που κάνετε διαλογισμό. Βέβαια, μόλις φτάσετε σε υψηλότερα επίπεδα συνειδητοποίησης, δεν θα καταλαβαίνετε πως περνάει ο χρόνος.

Ο τακτικός διαλογισμός έχει τρία σημαντικά οφέλη:

  • Ανακουφίζει από το στρες και το άγχος.
  • Η αϋπνία θα πάψει να σας ταλαιπωρεί. Με τον διαλογισμό θα χρειάζεστε μόλις μερικά δευτερόλεπτα για να κοιμηθείτε.
  • Θα βλέπετε τα πράγματα πιο καθαρά και θα διακρίνετε πιο εύκολα την αξία των πραγμάτων.