17 Απρ 2016

Εξαιρούνται βουλευτές και ΟΤΑ από τις μειώσεις συντάξεων
ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΙΡΕΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΩΝ ΟΤΑ !


Ριζικές αλλαγές έρχονται στις συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων και υπαλλήλων ΟΤΑ με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθείται στη Βουλή

Το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, δηλαδή τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι του Δημοσίου, της Βουλής, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμίδας, ιερείς, στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα υπάγονται από τη ψήφιση του νόμου στον Ενιαίο Φορέα Κύριας Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), μαζί με όλους τους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα (μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες κ.α.).Οι συντάξεις τους θα υπολογίζονται με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή ως άθροισμα Εθνικής και Ανταποδοτικής Σύνταξης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που δημοσιεύει κυριακάτικη εφημερίδα, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο ορίζει πως:

- Όσοι αποχωρούν από την υπηρεσία τους υποβάλλοντας αίτημα συνταξιοδότησης μέχρι την ημερομηνία ψήφισης του νόμου οι συντάξεις τους θα υπολογιστούν με τον παλιό τρόπο, δηλαδή με όσα ίσχυαν στις 31/12/2014 (θα υποστούν όμως τα νέα πλαφόν).

- Όσοι αποχωρούν από την ψήφιση του νόμου και μετά μπαίνουν στην προκρούστεια κλίνη του νέου τρόπου υπολογισμού. Η πόρτα του παλαιού ευνοϊκότερου καθεστώτος κλείνει και για όσους κατά την ημερομηνία ψήφισης του νόμου δεν έχουν συμπληρώσει το προβλεπόμενο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Δηλαδή εντάσσονται στον νέο τρόπο υπολογισμού ακόμη και όσοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης με αναστολή καταβολής της, επειδή έχουν συμπληρώσει τα έτη ασφάλισης για θεμελίωση αλλά όχι και το απαραίτητο όριο ηλικίας.

- Όσοι αποχωρούν εντός του 2016 με τον νέο τρόπο υπολογισμού και αν η μεικτή σύνταξή τους υπολείπεται κατά 20% και πλέον από τον παλαιό τρόπο θα δικαιούνται το μισό της διαφοράς αυτής. Όσοι φύγουν εντός του 2017 θα πάρουν το 1/3 της διαφοράς και όσοι φύγουν το 2018 το 1/4.

Το νομοσχέδιο δεν «ακουμπά» τις προϋποθέσεις θεμελίωσης σύνταξης και τα όρια ηλικίας που ισχύουν σήμερα στο Δημόσιο. 


Από την ένταξη στον ΕΦΚΑ εξαιρούνται:

- Παθόντες από τρομοκρατική ενέργεια ή βίαιο συμβάν.

- Όσοι δικαιούνται πολεμική σύνταξη, σύνταξη αναπήρου οπλίτη ειρηνικής περιόδου, σύνταξη Εθνικής Αντίστασης, ΟΓΑ ή ανασφάλιστου αγωνιστή Εθνικής Αντίστασης.

- Λογοτέχνες, καλλιτέχνες που δικαιούνται σύνταξη από το Δημόσιο.

- Βουλευτές και αιρετά όργανα των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμίδας.

- Όσοι λαμβάνουν προσωπικές συντάξεις.

- Όσοι δικαιούνται σύνταξη αναπηρίας που προήλθε εξαιτίας της υπηρεσίας.πηγή:pronews.gr