13 Νοε 2015

Καμία υποδομή για υδρογονάνθρακες στο Τυμπάκι (Το είχε επισημάνει από 26 Μαίου η ομάδα του phestos)
ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ 
(ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΕΙ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙ Η ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ ΤΟΥ Phestos ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΗ ΤΟΥ '14)
Δείτε: Αεροδρόμιο Τυμπακίου

Οι Ενεργειακοί Κόμβοι που προβλέπονται στην περιοχή της νότιας Κρήτης σύμφωνα και με τη χωροταξική μελέτη τοποθετούνται στην περιοχή Αθερινόλακος του Δήμου Ιεράπετρας.

Το θέμα το είχε εντοπίσει έγκαιρα το phestos και είχε ενημερώσει και καθησυχάσει τους φίλους αναγνώστες από τη Μεσαρά. (Δείτε:Χωροταξικό για τη Μεσαρα 26/5).

Η περιοχή του Αθερινόλακκου αποτελεί μια αποδεκτή λύση για την εγκατάσταση ενεργειακών μονάδων και υποδομών, καθώς φιλοξενεί ήδη τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό, έναν αρκετά νέο και σύγχρονο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με δυνατότητες επέκτασης και λειτουργίας με χρήση Φυσικού Αερίου.

Μάλλον φαίνεται να συμπεριλαμβάνεται στη Β1 φάση του χωροταξικού της περιφέρειας και η πρόταση αξιοποίησης του Αεροδρομίου Τυμπακίου που δεν υπήρχε αρχικά.
Ένα Αεροδρόμιο με πολιτική χρήση, που μπορεί να στηρίζει τόσο τον τουρισμό, όσο και την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων.

Ο δήμος Φαιστού έχει προτείνει μεταξύ άλλων και την δημιουργία στην δημοτική ενότητα Τυμπακίου, μιας παραγωγικής σχολής για εξειδίκευση στελεχών στον τουριστικό τομέα, η οποία θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής.
(Το phestos έχει ήδη προτείνει με σχετικό δημοσίευμα το θέμα αυτό. Δείτε εδώ:Τμήμα ΑΕΙ στο Τυμπάκι).

Αυστηρά όμως θα είναι τα κριτήρια και οι περιορισμοί για ΑΠΕ και ανεμογεννήτριες.

Με το σκεπτικό του προωθούμενου παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης της Κρήτης που στοχεύει στον τουριστικό, αγροτικό και περιβαλλοντικό τομέα, τα σχεδιαζόμενα έργα ΑΠΕ όχι μόνο δεν ενισχύουν την εδαφική συνοχή της Κρήτης αλλά αντίθετα διασπούν το αγροτικό και ορεινό τοπίο της προσφέροντας πολύ μικρό πρόσοδο στην κοινωνία και σχεδόν μηδενική απασχόληση.