22 Οκτ 2015

ΕΠΕΙΓΟΝ: Σε πέντε μήνες δημοψήφισμα με το ερώτημα ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην παραμονή μας στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση




Όσο περνάνε οι μέρες, οι εβδομάδες, οι μήνες, διαπιστώνουμε ότι, «δε βγαίνει το πρόγραμμα»

Όλοι το νιώθουμε, όλοι το καταλαβαίνουμε . . .

Στη Σύνοδο Κορυφής, που ολοκληρώθηκε το πρωί της 13ης Ιουλίου, συμφωνήθηκε η συνέχιση της ίδιας στρατηγικής: όχι αναδιάρθρωση χρέους, περισσότερη δημοσιονομική συρρίκνωση.



Μετά από την αποτυχία των προηγούμενων μνημονίων, για την επιτυχία των οποίων "δώσαμε μέχρι τα όριά μας" μάταια, η εφαρμογή ενός ακόμα μνημονίου δεν μπορεί να "στηριχθεί" σε αποθέματα που έχουν προπολλού εξαντληθεί για την επιτυχία των προηγούμενων μνημονίων … απλή λογική.

Από την άλλη, η γεωπολιτική και γεωστρατηγική δυναμική μας δεν έχει καλλιεργηθεί, ώστε, έγκαιρα να μας επιτρέψει να αλλάξουμε την ψυχολογία των αγορών, υπέρ μας.

Τι σημαίνουν όλα αυτά με μαθηματική ακρίβεια;

Σε μερικούς μήνες το πρόγραμμα θα αποτύχει και θα επανέρθει στο προσκήνιο πάλι, το ερώτημα της εξόδου από το ευρώ, αν η πολιτική αναταραχή δεν έχει οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ακόμη νωρίτερα
Μέχρι τότε η ελληνική οικονομία θα είναι ολοένα και πιο αδύναμη.

Η έξοδος από το ευρώ γίνεται αυτοεκπληρούμενη προφητεία, διότι τα προβλήματα της Ελλάδας οδηγούν την υπόλοιπη Ευρωζώνη να επιβάλει ακόμη χειρότερους όρους ώστε να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ…το απόλυτο αδιέξοδο δηλαδή.

Το συμπέρασμα με βάση όλα τα ανωτέρω είναι ένα: δεν είναι πιθανό η Ελλάδα να εκπληρώσει τους όρους που της τέθηκαν, διότι απλά δεν είναι επιτεύξιμοι.

Η Ελλάδα θα κατηγορηθεί αρχικά και πάλι, ότι δεν τήρησε τις δεσμεύσεις, όπως έγινε έως τώρα και μετά, η πίεση θα κλιμακωθεί από τους εταίρους μας.

Δύο μόνο επιλογές θα έχουμε τότε:

Η 1η, να αντιστραφούν οι όροι ,δηλαδή, να καταφέρουμε να προηγηθεί η διαγραφή μέρους του χρέους ή η "εξαφάνισή του" και μετά να ακολουθήσει η εφαρμογή ήπιων μεταρρυθμίσεων.

Η 2η, να αντιληφθούμε ότι η λύση δεν βρίσκεται στο πεδίο της οικονομίας, αλλά, στην γενικότερη στρατηγική μας, όπως αυτή μπορεί να αναχθεί με βάση τα γεωπολιτικά μας πλεονεκτήματα.

Εάν αποτύχει το ένα και δεν είναι διαθέσιμο το άλλο, το δημοψήφισμα είναι αναπόφευκτο προκειμένου να διατηρηθεί η εσωτερική «ενότητα» και η κρατική μας υπόσταση.

Εάν τέλος, δεν ακολουθηθεί η ανωτέρω ιεραρχία… δε θα θέλαμε να φανταστούμε την συνέχεια.

Ας ελπίσουμε ότι η "προφητεία μας", δε θα επαληθευτεί.


ΟΜΑΔΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ