17 Ιουν 2015

Τι έρχεται σε περίπτωση Grexit!




Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΑΝΕΚΑΜΨΑΝ
  
Süddeutsche Zeitung: «σχέδιο εκτάκτου ανάγκης προβλέπει την προετοιμασία του ελέγχου της κίνησης κεφαλαίων κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου»

Η κοινή λογική βέβαια θεωρεί ότι θα ήταν μια οικονομική καταστροφή.
Ωστόσο η ιστορία λέει το αντίθετο: οι οικονομίες είναι πιο πιθανό να ανακάμψουν κάποια στιγμή από το να παραπαίουν

Σύμφωνα με το Oxford Economics, υπήρξαν περισσότερες από 70 αντίστοιχες νομισματικές ενώσεις που έχουν διαλυθεί από το 1945.

Η ιστορία τριών χωρών οι οποίες ήταν σε παρόμοιο επίπεδο ανάπτυξης με την Ελλάδα
  •  Η Ιρλανδία (όταν σταμάτησε χρησιμοποιώντας στερλίνες ως βάση του νομισματικού συστήματος το 1979)
  •  Η Σλοβακία (όταν χωρίστηκε από την Δημοκρατία της Τσεχίας το 1993), και 
  •  Η Αργεντινή (όταν σταμάτησε να χρησιμοποιεί το δολάριο ως νόμισμα βάσης το 2002.) 
συμβουλεύει ότι υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να εξετάσει κάποιος εάν υπάρξει ένα «Grexit»:

Η επιστροφή στη δραχμή μετά από μια σημαντική υποτίμηση

Η Αργεντινή υποτιμήθηκε αρχικά κατά σχεδόν 30%, ενώ η Σλοβακία κατά 10%. Η Barclays υπολόγισε ότι το εύρος της υποτίμησης για τις χώρες που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση με την Ελλάδα ανέρχεται σε 45-85%. 
Η Τράπεζα της Ελλάδα θα πρέπει να υιοθετήσει άμεσα νέα συναλλαγματική ισοτιμία. Ωστόσο οι εμπορικές τράπεζες θα θεωρηθούν ευάλωτες, ενώ τα επιτόκια και οι πτωχεύσεις αναμένεται να αυξηθούν.

Δράσεις για να αποφευχθεί μια μαζική εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένη να στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες. 
Η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να αποκρούσει μόνη της τη μαζική φυγή κεφαλαίων. 
Η Ιρλανδία, η Σλοβακία και η Αργεντινή χρησιμοποίησαν διάφορες μορφές ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων για να μεταφέρουν την πίεση μακριά από τις τράπεζες. Έτσι και η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει το ίδιο για να παρέχει ανάσα ρευστότητας στις τράπεζες της και να ελπίζει ότι θα αποφύγει τη μοίρα της Αργεντινής η οποία χρειάστηκε να «παγώσει» τις τραπεζικές καταθέσεις.

Επιστροφή στην ύφεση

Η οικονομική κατάρρευση είναι σπάνια: Μόνο το 8% των χωρών που αποχώρησαν από «νομισματικές ενώσεις» από το 1945 είδαν το ΑΕΠ τους να μειώνεται περισσότερο από 20%. 
Ορισμένοι αναλυτές βλέπουν έναν παραλληλισμό μεταξύ των ελληνογερμανικών σχέσεων και της διάλυση της νομισματικής ένωσης μεταξύ της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Σλοβακίας το 1993 (η οποία οφείλονταν σε αποκλίνουσες οικονομίες). 
Η Σλοβακία, η ασθενέστερη εταίρος στην Ένωση, είδε το ΑΕΠ της να μειώνεται μόλις κατά 4% πριν αυξηθεί λίγο αργότερα. Το Oxford Economics βλέπει το ελληνικό ΑΕΠ να μειώνεται κατά 10%.

Η εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» περιγράφει το δικό της πιθανό σενάριο.
Το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης προβλέπει την προετοιμασία του ελέγχου της κίνησης κεφαλαίων κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. 

Προς το σκοπό αυτό, οι ελληνικές τράπεζες θα έπρεπε να μείνουν κλειστές για μερικές ημέρες. Μετά το άνοιγμά τους θα μπορούσε να περιοριστεί η καθημερινή ανάληψη καταλήψεων από τα αυτόματα των τραπεζών, καθώς και η ηλεκτρονική διακίνηση κεφαλαίων στο εσωτερικό της χώρας, ενώ εκείνη προς το εξωτερικό θα διακοπεί εντελώς. 
Τέτοιοι έλεγχοι, υπενθυμίζει η εφημερίδα, αποβλέπουν στην αποτροπή πανικού και τη μαζική εκροή χαρτονομισμάτων από τις τράπεζες και εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά «επιτυχώς» το 2013 στην Κύπρο.

Τα capital controls τώρα είναι η έσχατη λύση για να μην καταρρεύσουν ελλείψει ρευστότητας οι τράπεζες.
Πρόκειται για μια δραματική εξέλιξη για μια εθνική οικονομία γιατί έλλειψη ρευστότητας στις τράπεζες σημαίνει έλλειψη ρευστότητας παντού.
Μια οικονομία με capital controls στις τράπεζες σημαίνει οικονομία παγιδευμένη να αντιδράσει, σημαίνει κοινωνική αναταραχή, σημαίνει πολιτικές εξελίξεις σημαίνει φτώχεια.