6 Ιουν 2015

Β΄ΠΠ: Απόβαση στη Νορμανδία (D-DAY)


American troops in a LCVP, or Higgins boat,
approach Omaha Beach, Normandy

Σαν σήμερα τα ξημερώματα (περίπου στις 6 και μισή) πριν 71 χρόνια, κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, οι συμμαχικές δυνάμεις άρχιζαν την απόβαση στις γαλλικές ακτές της Νορμανδίας

Η μεγάλη αυτή ιστορική απόβαση, που προετοιμαζόταν με πλήρη μυστικότητα επί μήνες, έγινε σαν σήμερα σε μια ακτογραμμή 50 περίπου μιλίων στη δυτική Γαλλία.

Νωρίτερα τα χαράματα, μέσα στο σκοτάδι της νύχτας, χιλιάδες αλεξιπτωτιστές των συμμάχων είχαν πέσει πίσω από τις
εχθρικές γραμμές, με σκοπό να αποκόψουν τις επικοινωνίες και να καταστρέψουν ζωτικές γέφυρες και οδούς συγκοινωνιών.
Σκοπός να χαθεί για τις επόμενες κρίσιμες ώρες (τις πρώτες ώρες της απόβασης) ο έλεγχος της κεντρικής διοίκησης των γερμανών και να εμποδιστεί η μετακίνηση εφεδρικών δυνάμεων για την ενίσχυση των αμυνομένων στην ακτή.

Συνολικά στην απόβαση της Νορμανδίας χρησιμοποιήθηκαν 5.000 πλοία, 11.000 αεροπλάνα και συμμετείχαν 150.000 Αμερικανοί, Βρετανοί και Καναδοί στρατιώτες. Το κόστος σε ζωές ήταν υψηλό αφού περισσότεροι από 9.000 σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν.

Για την επιχείρηση αυτή έχουν γραφεί χιλιάδες σελίδες ιστορικών μαρτυριών και γεγονότων. Αποτελεί την πρώτη μεγάλη και καθοριστική μάχη για την απελευθέρωση της Ευρώπης από τους ναζί.
Όσο δε και αν φαίνεται μια καθαρά στρατιωτική πολεμική ενέργεια, τόσο στην προετοιμασίας της συμμετείχε όλη η τότε σύγχρονη τεχνολογία και επιστήμη (στις κατασκευές, στις επικοινωνίες, στην ναυπηγική όσο και στον αέρα).

Ποια τώρα η έννοια του D στο D-DAY, που χρησιμοποιήθηκε ως συνθηματικό για την επιχείρηση και έχει πια καθιερωθεί να την συμβολίζει;

Στο βιβλίο του «War Slang», ο Paul Dickson αναφέρει ότι έχουν δοθεί πολλές εξηγήσεις γι' αυτό τον συμβολισμό. 
Η στρατιωτική υπηρεσία λέει ότι είναι το αντίστοιχο του "H-Hour". Άλλοι λένε ότι είναι το πρώτο γράμμα της αγγλικής λέξης "day" και είναι κωδική ονομασία. Γαλλικές πηγές υποστηρίζουν ότι το "D" προέρχεται από τη λέξη "disembarkation" που σημαίνει αποβίβαση.
Στην πιο ποιητική τώρα ερμηνεία το "D" προέρχεται από το "day of decision", ημέρα της απόφασης.
Όταν κάποιος έγραψε στον ίδιο τον στρατηγό Αϊζενχάουερ το 1964 ρωτώντας τον γι' αυτό το θέμα, ο διευθυντής του επιτελικού του γραφείου ταξίαρχος Robert Schultz, απάντησε: «Ο στρατηγός Αϊζενχάουερ μου ζήτησε ν' απαντήσω στο γράμμα σας. Σας ενημερώνω λοιπόν ότι για οιαδήποτε αμφίβια επιχείρηση υπάρχει η ημέρα που ξεκινά. Στην στρατιωτική ορολογία λοιπόν έχει καθοριστεί να ονομάζεται αυτή η ημέρα D-Day».

Ο ταξίαρχος Schultz επισημαίνει επίσης ότι, η απόβαση στην Νορμανδία δεν ήταν η μόνη D-Day στον Β΄ ΠΠ. Κάθε αμφίβια επιχείρηση συμπεριλαμβανομένων αυτών στον Ειρηνικό, στην Βόρεια Αφρική, στη Σικελία αλλά και στην Ιταλία είχαν την δική τους D-Day.
Στην στρατιωτική ορολογία οι ημέρες πριν την ημέρα έναρξης μιας επιχείρησης (D), αναφέρονται με μείον (δηλ. D-2, D-1) ενώ μετά αναφέρονται με συν (D+1, D+2, κτλ).


πηγή:army.mil
         west point