17 Μαΐ 2015

ΕΡΕΥΝΑ: ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ
Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΚΡΑΤΑ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΔΥΝΑΤΟΙΑΤΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΙΣΠΑΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΗΝ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «JAMA Internal Medicine», συμμετείχαν 447 άνδρες και γυναίκες δίχως νοητικά προβλήματα.

Οι εθελοντές είχαν μέση ηλικία 67 ετών όταν άρχισε η μελέτη, τα στοιχεία μας αποδεικνύουν επίσης ότι ποτέ δεν είναι αργά για να αλλάξει κάποιος τη διατροφή του με στόχο να διατηρήσει ή να βελτιώσει τη νοητική λειτουργία του.

Οι ερευνητές τους χώρισαν σε τρεις ομάδες, οι δύο εκ των οποίων ακολουθούσαν την μεσογειακή διατροφή και η τρίτη ένα διαιτολόγιο λίγων λιπαρών.

Η μία από τις ομάδες της μεσογειακής διατροφής έπρεπε να καταναλώνει στο πλαίσιό της 1 λίτρο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο την εβδομάδα και η δεύτερη να καταναλώνει 30 γραμμάρια μίγματος ξηρών καρπών (καρύδια, φουντούκια και αμύγδαλα) την ημέρα.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους εθελοντές τους επί τέσσερα χρόνια, υποβάλλοντάς τους σε τακτά χρονικά διαστήματα σε τεστ αξιολόγησης της μνήμης, της προσοχής και της σκέψης τους.

Και στις δύο ομάδες που ακολούθησαν την μεσογειακή διατροφή παρατηρήθηκε βελτίωση των επιδόσεων στα τεστ μνήμης και σκέψης, ενώ στην ομάδα των λίγων λιπαρών όχι, γράφουν οι ερευνητές.

Και προσθέτουν πως αυτό είναι σημαντικό, δεδομένου ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες για την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών και την άνοια.


πη
γή: JAMA Internal Medicine