7 Μαρ 2015

Ο καθ' ένας με την ιστορία του . . (στο Μουσείο Βώρων)
ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΕΘΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ΑΝΗΣΥΧΟΥΣΑΝ ; !

ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΩΘΗΣΑΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ,  ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΗΡΗΘΟΥΝ ΤΟΣΟ ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙ ΣΕ ΤΟΣΟ ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ;!

Με τις υπογραφές δίπλα στα ονοματεπώνυμα τους, διατυπώνουν την ανησυχία τους, όλοι σχεδόν οι αρχαιολόγοι της Κρήτης, για τις γενικότητες και τις ασάφειες των εγγράφων που αφορούν στην ίδρυση αυτού του οργάνου.


Ένα όργανο που διαχειρίστηκε άφθονο κρατικό χρήμα και εκ του αποτελέσματος (σχεδόν 23 χρόνια μετά) ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΑΙ στο κατά πόσο έχει προσφέρει κάποια ουσιαστική αναβάθμιση στην κοινωνία της περιοχής και στην οικονομική της δραστηριότητα, ενώ δείχνει να παραμένει μια πολύ "κλειστή" ομάδα συγκεκριμένων προσώπων, η οποία σχεδόν αποφεύγει την ενημέρωση των πολιτών για τις δραστηριότητές της.

Αυτό λοιπόν το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, που εποπτεύεται από το υπουργείο οικονομικών και μάλλον επιδοτείται ακόμα από κρατικά κονδύλια, κινδυνεύει σήμερα με κλείσιμο λόγω οικονομικής αδυναμίας, σύμφωνα με δηλώσεις "υπευθύνου" σε δημοσιευμένο άρθρο τον Απρίλιο του 2014.
Είναι δε χαρακτηριστικό στο δημοσίευμα και κάνει μεγάλη εντύπωση ότι, Δεν γίνεται πουθενά μνεία για το νόμιμο διοικητικό όργανο του ιδρύματος, παρά μόνο αναφέρεται σε μια "ψυχή", όπως την χαρακτηρίζει, του οποίου φέρει και φαρδιά πλατιά τη φωτογραφία!

 Γενικά δημιουργείται η εντύπωση ότι το ίδρυμα είναι μια προσωποπαγής οντότητα ενός ατόμου, που παραπέμπει σε εικόνα "ιδιωτικής περιουσίας" !

Ο τόπος της Μεσσαράς όμως, έχει διδάξει διαχρονικά το λαό του να δημιουργεί και να προσφέρει ουσιαστικά, χωρίς φανφάρες και προσωπολατρίες και χωρίς να "φαίνεται".

Διαβάστε παρακάτω το κείμενο διαμαρτυρίας που υπέγραψαν οι αρχαιολόγοι της Κρήτης:

"Προς την Αξιότιμο Υπουργό Πολιτισμού κα Άννα Ψαρούδα Μπενάκη

Ως υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού εργαζόμενοι στην περιοχή της Κρήτης με ευθύνη την προστασία των μνημείων της, των υπαγομένων στην αρμοδιότητα του Αρχαιολογικού Νόμου, θεωρούμε χρέος μας να σας ενημερώσουμε ότι έχομε ιδιαίτερα ανησυχήσει για την διατήρηση στο εξής του ενιαίου της προστασίας των μνημείων της Κρήτης.

Όσον αφορά στις αρμοδιότητες μας, αφορμή της ανησυχίας μας είναι οι περιεχόμενες γενικότητες και ασάφειες κατά την πρόσφατη κύρωση των σκοπών του καταστατικού της λειτουργίας του κοινωφελούς ιδρύματος ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία "Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας" στην κωμόπολη των Βώρων, της Μεσσαράς του Νομού Ηρακλείου (Π.Δ. 1/26-4-92,/Φ.Ε.Κ.239/Α/7-4-92.

Συγκεκριμένα κατά τον ασαφή τρόπο με τον οποίο έχουν διατυπωθεί οι σκοποί του εν λόγω ιδρύματος είναι δυνατόν, μεταξύ των άλλων, να παρερμηνευθεί ο κύριος σκοπός των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος, ο σχετικός με τα μνημεία του Λαϊκού Βίου, και να επεκταθεί και σε αρμοδιότητες τις οποίες προβλέπει το Π.Δ. 941/77 (Οργανισμός του Υπουργείου Πολιτισμού) για τις αρχαιολογικές Εφορείες στην περιοχή της Κρήτης.
Προκειμένου να αποτραπεί ανεπανόρθωτη ζημιά στην ευπαθή προστασία των μνημείων της Κρήτης σας παρακαλούμε για τις ενέργειές σας ώστε να αναδιατυπωθεί η κύρωση του οργανισμού του Ιδρύματος του Μουσείου της Κρητικής Εθνολογίας σε τρόπο ώστε να περιορίζει τις δραστηριότητες του στα θέματα του Λαϊκού Πολιτισμού."

(Τίθενται υπογραφές των επιστημόνων του Υπουργείου Πολιτισμού)

Τα συμπεράσματα για το τι είδους ανεπανόρθωτη ζημιά αρχαιολογικών μνημείων εννοούσαν οι αρχαιολόγοι . . δικά σας.

(Υπόψιν τυχόν αρμοδίων ότι, το Ίδρυμα έχει προικοδοτηθεί με αξιόλογη περιουσία, προσφορά τόσο δωρητών όσο και του απλού Μεσσαρίτη πολίτη).