2 Σεπ 2014

Πολύ σοβαρό! Πιθανόν ανακριβή στοιχεία σε έγγραφο της περιφέρειας που αφορά εγκατάσταση επεξεργασίας αποβλήτων




ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΑΝΑΚΡΙΒΗΣ Η ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΕ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΒΩΡΩΝ

Στο γνωμοδοτικό έγγραφο του τμήματος περιβάλλοντος της διεύθυνσης περιβάλλοντος και χωρικού σχεδιασμού της περιφέρειας Κρήτης, με αριθμό πρωτοκόλλου 105685 της 25ης Αυγούστου 2014, αναφέρονται  αποστάσεις, σε όρια που απαιτεί ο νόμος για εγκατάσταση μονάδας βιοαερίου, από αρχαιολογικό μνημείο, περιοχές πολιτιστικής κληρονομιάς και περιοχές περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.


Το έγγραφο βεβαιώνει ότι η αιτούμενη για εγκατάσταση εργοστασίου βιοαερίου θέση ΠΑΛΙΟΜΑΝΤΡΕΣ του Δ.Δ. Βώρων στο Δήμο Φαιστού, απέχει απόσταση μεγαλύτερη των 5 χιλιομέτρων από τις αρχαιότητες στο λόφο της Φαιστού.

Συγκεκριμένα αναγράφει το εξής : Η θέση εγκατάστασης της μονάδος δεν τοποθετείται πλησίον μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς, αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών χώρων (απόσταση > 5km)



Δε γνωρίζουμε αν κάποιος μέτρησε μονοπάτι ή κάποιο καρόδρομο για να οδηγηθεί σ' αυτό το συμπέρασμα αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οι αποστάσεις μετριούνται σε ευθεία και η μέτρηση σε ευθεία μάλλον βγάζει "ψεύδος" !

Επιπλέον, 600 περίπου μέτρα ανατολικά υπάρχει το μοναδικό Βυζαντινό μνημείο του μοναστηριού της Παναγίας της Καρδιώτισσας, ενώ σε απόσταση μικρότερη των 4 χιλιομέτρων νότια βρίσκεται και ο άλλος αρχαιολογικός χώρος της Αγ. Τριάδας.

Μετά απ' αυτό περιμένουμε να  διευκρινιστεί το θέμα, αναμένοντας και τις αντιδράσεις της περιφέρειας ή τυχόν άλλης αρμόδιας υπηρεσίας.